Důležité bylo vytvořit pro jahody optimální podmínky. Na půl hektaru vyrostly fóliovníky, ty zaplnila speciální koryta se substrátem namíchaným s kokosovým vláknem. 

„Přivezli jsme je jako takové dvoucentimetrové matrace, díky závlaze nabobtnají a udržují vlhkost a živiny pro zasazené rostliny,“ popsala vedoucí sadů Jana Zikmundová (51). 

Video
Video se připravuje ...

Hydroponicky pěstované jahody v Sadech Nebílovy na Plzeňsku dozrávají i v říjnu. Romana Vébrová

Speciální odrůda

Jahodníky jsou odrůda určená pro hydroponické pěstování. Rostou prý přímo před očima. „Zasadíte je, jen takové malé srdíčko, a za dva dny už vyrazí listy,“ popsala Zikmundová. V korytech je zalévá kapková závlaha, voda s hnojivem.

Záhon venku ale pro ně není to pravé ořechové. „Zkoušely jsme si je s kolegyněmi vysadit doma na zahradě, tam sice vyrostly, ale neplodily,“ potvrdila Zikmundová.

Voňavé a chutné

I když v sadech s pěstováním teprve začínají, sklizené červené dobrůtky si pochvalují. „Jsou pevné, voňavé a výborně chutnají. V lednici vydrží několik dní, mohu říct, že mě mile překvapily, “ řekla Zikmundová.

Sklizeň tu bude odhadem končit příští týden. Pokud by ale počasí obzvlášť přálo, mohly by jahodníky plodit i déle. Cena za kilogram jahod je přímo v prodejně v Nebílovech 140 korun.

 Dvojí sklizeň

Jahody v červenci vysází, ty v září a říjnu plodí, pak je zazimují. „Vyndáme je z koryt, protože jinak by promrzly, dáme je ke konstrukcím, přikryjeme je,“ popsala Zikmundová. Zalévané v té době nejsou.

Se zavlažováním se začne opět na jaře, záleží na počasí, odhadem koncem dubna. Do čtyř týdnů pak začnou dozrávat první jahody z druhé sklizně. Výnos letošní podzimní sklizně v Nebílovech jsou asi čtyři tuny jahod.

Fotogalerie
18 fotografií