Případ přistál kriminalistům na stole poté, co letos v březnu koupila žena ze středních Čech v Plzni křížence za 10 tisíc. Štěně bylo ale nemocné, ani péče veterináře ho nezachránila. Muselo být kvůli špatnému zdravotnímu stavu utraceno.

Záhy přibyli další nešťastní majitelé nemocných zvířat. Ukázalo se, že se psy kšeftuje pět mužů (22, 24, 31, 46 a 49) a čtyři ženy (21,22, 24 a 49). Opatřovali štěňata, která ještě měla být u feny, a hned je prodali dál.

Zubožení psi

„Štěňata byla již v době odběru celkově zanedbaná, ve špatné krmné kondici, bez řádného očkování a odčervení, což mělo za následek to, že měla zdravotní problémy,“ popsala Brožová. Neprodané psy nechali osudu. Na parvovirózu tak uhynulo či muselo být utraceno nejméně 18 zvířat.

Aby psy lépe prodali, přikládali k inzerátům falešné fotografie. „Před samotným předáním štěňat je zušlechťovali koupelemi, nakrmením či učesáním. Uskutečnili nejméně 34 prodejů štěňat rasy havanský psík, pomeranian, stafordšírský bulteriér, francouzský buldok či jezevčík,“ doplnila Brožová.

Do vazby nešli

Policisté všechny členy skupiny obvinili z chovu zvířat v nevhodných podmínkách a z neoprávněného podnikání. Tři mají navíc na krku i týrání zvířat, psy ve špatném stavu vyhodili do kontejneru či odložili venku.  Že trýznivě uhynou, jim bylo jedno.

Banda si přišla na minimálně 355 tisíc Kč. Na soud její členové čekají na svobodě. „Soudce shledal důvody vazby, avšak ta byla nahrazena zárukou a písemných slibem obviněných, že povedou řádný život a nedopustí se žádné trestné činnosti,“ dodala Brožová. Kšeftařům se zvířaty hrozí pět až 10 let v base.

VIDEO: Z hromady odpadků a výkalů do milujících náručí. Psi zachránění z domu hrůzy si užívají dosud nepoznané péče.

Video
Video se připravuje ...

Z hromady odpadků a výkalů do milujících náručí. Psi zachránění z domu hrůzy si užívají dosud nepoznané péče. Někteří už mají nové domovy Kateřina Lang

Fotogalerie
6 fotografií