Mladí, asi roční hřebci exmoorských koní se nejprve aklimatizují v menší ohradě, poté opanují celou přírodní rezervaci o rozloze 72 hektarů. Její základ položil loni na jaře bobr, přehradil Janovský potok a tak začal vznikat jedinečný mokřad. Hlodavcův výtvor se sice pokusil neznámý vandal zlikvidovat, ochránci ale poničenou bobří hráz opravili.

Lokalitu u dálnice D5vyhlásil Plzeňský kraj letos na jaře přírodní rezervací. „Území mělo být zastavěno dálničním odpočívadlem a dále meliorováno a mělo tam být běžné zemědělství. Plzeňský kraj pozemek částečně vykoupil. Jde o typický příklad toho, jak bychom mohli přispívat drobnými projekty k zadržování vody v krajině,“ dodal náměstek hejtmanky Josef Bernard.

Ptačí ráj

 „Janovský mokřad se nachází na místě bývalého rybníka. Je biotopem či tahovou zastávkou několika ohrožených druhů ptáků, žije zde například polák malý, bramborníček hnědý nebo jeřáb popelavý,“ řekl Miloslav Jirků z Biologického centra akademie věd ČR.

Celkem je místo domovem asi šesti desítek druhů ptáků. Střídání podmáčených luk, tůní a sušších míst svědčí i původním druhům rostlin.

Dorazí i pratuři

Koním dovezeným z rezervace u Rokycan měla od začátku dělat společnost dvojice mladých samic pratura ze stáda u Milovic. Nakonec ale dorazí později.

„Jedna ze samic ve stádě netradičně porodila na podzim, takže je celé stádo v těchto dnech mimořádně plaché a ke zvířatům se nepodařilo přiblížit na vzdálenost, která by umožňovala odchyt,“ vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina, která pro mokřad zvířata bezplatně poskytla.

VIDEO: Vypouštění divokých koní na Kozmických loukách v roce 2019.

Video
Video se připravuje ...

Na Kozmických loukách vypustili 14 divokých hřebců. Tomáš Ptáčník

Fotogalerie
9 fotografií