Parádu teď opět dělá jako před dvěma staletími, kdy ji v roce 1840 postavil zednický mistr Josef Kodl z Doubravky. Čas a vlhkost ale zaúřadovaly, 30 let od poslední opravy bylo na barokním skvostu vidět, že už má něco za sebou.

Stavbaři teď museli upravit terén, aby ke stavbě nestékala dešťová voda, u kaple zatmelili trhliny.  „Došlo k výměně stávající dlažby za cihelnou, která lépe propouští vlhkost a umožní tak lepší vysychání stavby,“ uvedla Ilona Pelíšková z plzeňské Správy veřejného statku, která má rekonstrukci na starost.

Náročná oprava

Za své vzaly i vlhkem poškozené a nevhodné omítky, finální okrový nátěr kopíruje původní barvu. Odborné opravy se dočkal také zvon i konstrukce, na které je zavěšený. Oprava památky vyšla celkem na 756 tisíc korun.

„Opravy památkově chráněných objektů je často nutné dělat původními technologiemi za pomoci dříve používaných materiálů, proto jsou náročnější a dražší, než u běžných objektů,“ vysvětlil náměstek primátora Pavel Šindelář. Dodal, že právě kapličky hrály v životě vesnice důležitou roli a jejich opravami jim tuto roli postupně navracím.

Kaple místo kostela

Božkov býval dříve samostatnou vesnicí u Plzně, její součástí je od roku 1942. Opravená zděná kaple, která je od roku 1958 nemovitou kulturní památkou, vyrostla na místě původní dřevěné stavby se zvonicí. Patřila ke kaplím mešním, ty nahrazovaly na vsích kostely, pravidelně se v nich sloužily mše.

VIDEO: Betlémská kaple v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Nakoukněte s námi do Betlémské kaple skrze video. Eva Fornálová

Fotogalerie
6 fotografií