Výčet postižení, které chlapci krutý osud připravil, je dlouhý. Den po porodu krvácel do mozku, dva měsíce poté musel podstoupit operaci, díky které mu hadička odvádí přebytečný mozkomíšní mok do bříška.

Trpí mozkovou obrnou, před třemi lety se přidala epilepsie. „Má za sebou i dvě operace očí kvůli šilhání. Sám nesedí, neleze, nenají se, je odkázaný na naši pomoc,“ vypočetla smutně Kubíkova máma Lucie (36).

Každodenní boj

Rodiče se synkovi plně věnují, prakticky každý den ho vozí na rehabilitace a cvičení. „Naším snem je, aby Kubík zvládal sám sedět, a kdyby udělal i dva kroky z vozíku na sedačku, bylo by to super,“ přeje si maminka Lucie.

Chlapec navštěvuje třetím rokem běžnou mateřskou školku. „Líbí se mu tam, hlavně holčičky má rád, ony jsou to takové pečovatelky. Jeho spolužačka ze sousedství k nám přijde i na návštěvu, ostatní děti, když potkáme, se s námi zastaví,“ usmála se maminka. Je ráda, že Kubíka mezi sebe děti hezky přijaly a on je tak spokojený.

Oblíbené knihy a zvířátka

Kubík je mentálně na úrovni dvouapůlročního dítěte. „Líbí se mu obrázkové knížky, zvukové hračky, má horší zrak, tak si je víc užije. Nadšený je i z míčů, zvířátek, bereme ho s sebou v cyklovozíku na výlety do přírody,“ popsala máma Lucie. Se synem, který potřebuje nepřetržitou péči, je doma, táta Radek (46) pracuje.

Nákladné rehabilitace

Kubíkovi velmi prospívají neurorehabilitace TheraSuit v Centru Hájek u Plzně. „Napomáhají mu uvolnit svalové spazmy, kterými trpí. Podporují správné držení těla, zpevňují mu ruce, záda, aby dokázal sedět,“ popsala máma Lucie.

Rodiče se snaží, aby chlapec absolvoval každého čtvrt roku dvoutýdenní pobyt. Ten je ale nákladný a pojišťovna jej nehradí…

Uvítají pomoc

Jedna dvoutýdenní terapie TheraSuit vyjde na 58 tisíc korun, k tomu 10 tisíc korun ubytování. Chcete Kubíkovi pomoci s hrazením účinných, ale nákladných rehabilitací? Rodina si jakékoli finanční i jiné podpory nesmírně váží. Sbírku pro chlapce najdete zde.

VIDEO: Nedonošené děti: Často přežijí i jen kilová miminka. 

Video
Video se připravuje ...

Nedonošené děti: Často přežijí i jen kilová miminka. Určující je kvalita života, říká lékař redakce Blesk

Fotogalerie
18 fotografií