„Já bych tímto chtěla dodat ještě pár informací, a především složit všem obrovský dík. Sama za sebe mohu říct, jak jsem byla neskutečně překvapena empatií tolika lidí. Nebyl jim osud jednoho "starce" lhostejný, stejně jako nám. A proto jsme 15. 10. založili facebookovou skupinu, ve které je momentálně skoro 1000 členů, díky jimž příspěvky o "dědovi" vidělo nad 100.000 lidí, to jsme na samém začátku ani nečekali. A to je důvod proč si lidé zaslouží velké poděkování. Moc mě těší, že i v této těžké době, lidé dokáží pomáhat druhým,“ uvádí ve skupině její zakladatelka.

Poslední informace o Zdeňku Hnízdovi byla z 1. října.  „Dosud bylo zjištěno, že ve čtvrtek 1. října se kolem 15:30 pohyboval muž odpovídajícího popisu v obci Františkova Ves na Sušicku,“ uvedla před měsícem policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Dědo, zastav se!

Zdeněk Hnízdo byl na svůj věk vitální a velmi dobře se vyjadřoval. Rodina vyhlásila akci »Dědo, zastav se!« a nabádala ho, ať si řekne o pomoc, protože orientace v prostoru mu už dělala problémy. V době zmizení odešel ze své milované roubenky z Patrasky u Strážova na Šumavě.

Dva týdny po jeho zmizení byla svolána pátrací akce. „Jediný z těch desítek lidí, se nezeptal "co za to". Všichni se celému případů od počátku věnovali s velkou vervou a nikdo za to nic nechtěl. Je to až neuvěřitelné. A já jsem z toho byla opravdu dojatá. Bohužel, za celých nespočet dní se "dědu" nedařilo najít,“ popisuje svolavatelka akce.

Našli ho nedaleko místa zmizení

Tělo Zdeňka Hnízda se našlo po pěti týdnech tento víkend. Kousek od místa, kde byl viděný naposledy. „Našli ho dva mladí kluci při jejich procházce lesem. Pán ležel v hustějším porostu nedaleko Chvalšovic, kde byl zachycen kamerou druhý den po jeho zmizení. Bohužel to byly jeho poslední chvíle, a tak i přes to, že v těchto místech byli nasazeni psi, rojnice i vrtulník s termovizí, nepodařilo se ho objevit dříve. A to právě z důvodu, že v době pátrání již došel svého konce a byl schovaný v hustém porostu,“ popsala zakladatelka facebookové skupiny a dodala:

„Ráda bych tedy ještě jednou všem strašně moc poděkovala, a to i jménem rodiny, se kterou jsem byla po celou dobu v kontaktu. Jejich vděčnost nám všem se prý nedá popsat slovy. Protože každý, kdo se jakkoliv podílel na tomhle případů, je pro nás hrdina,“

Pro rodinu tak může být jedinou útěchou to, že milovaný dědeček zemřel v místech, kde to miloval nejvíce, nedaleko své roubenky, kterou si vlastnoručně postavil…

Fotogalerie
6 fotografií