Zvuk motoru Markétu, v závodnických kruzích Maki 36, fascinoval prakticky od narození. „Když jako miminko brečela, stačilo nastartovat auto, a hned se zklidnila,“ popsal táta Petr. V sedmi letech Maki sledovala, jak starší bráchové jezdí po zahradě na starém skútru.

„Chtěla jsem také, ale byl na mě moc těžký. Asi měsíc jsem tak přemlouvala tátu, ať mi pořídí čtyřkolku,“ svěřila se. Když vlastní dětský stroj poprvé prohnala, byla nadšená.

Video
Video se připravuje ...

Desetiletá Markéta Krejzlová (Maki #36) na Offroad Maratonu Stříbro v srpnu 2020. YouTube

Na start, jedéééém

„Opravdu ji to bavilo, a já začal zjišťovat, kde by si mohla pořádně zajezdit. No a od toho byl jen krůček k závodění,“ uvedl táta. Hned po prvním závodě bylo jasné, že tohle je pro něžnou blondýnku to pravé.

„Jenže ta původní čtyřkolka byla na závodění špatná. Objednal jsem díly, a během měsíce jsem složil novou,“ řekl táta. A dcera začala vyhrávat.

„Baví ji offroad maratony, ty jsou kromě rychlosti i o technice. Sledujeme, jak se krůček po krůčku zlepšuje,“ řekla máma Markéta. Ví, že dcerka má velký sen, jet v budoucnu dakarskou rallye.

Maki #36

„Je to moje první startovní číslo z toho úplně prvního závodu,“ vysvětlila Markéta. K oslovení Maki přišla, když chtěla na sedlo vyšít jméno. Markétka by bylo příliš dlouhé, a tak byla Maki jasná volba.

„Sice nám okolí ze začátku vyčítalo, že má být na konci tvrdé y, ale my to zvolili takhle a nelitujeme,“ dodal táta Petr.

Máme strach, ale věříme jí

Rodiče mají samozřejmě o závodící dcerku obavy. „Hůře to snáší táta. Když vidí, že jede na hraně, raději odchází. I já se o ni bojím, uklidňuji se, že přece zbytečně neriskuje,“ řekla máma. Techniku odkoukala Maki z videí na internetu, na závodech sleduje dospělé, a pak vše piluje při tréninku.

Nejistá sezóna

Kvůli koronavirové pandemii se letos rušil jeden závod za druhým. „Za pár dnů má Maki jet v Německu, ale nad tím visí otazník. „Věříme, že příští rok už bude lepší, dceru čeká Endurance Masters v Německu, závody na Slovensku a u nás nový závod CCC, Czech Cross Country,“ doplnil táta Petr. Rádi by zkusili i závody v Maďarsku.

Poráží kluky

Kamarádky ve škole i učitelka Markétce fandí. U kluků j to ale trochu jiné. „Vadí jim, když je na trati předjedu. V depu před závodem slýchám, jak mi ukážou. O to víc se snažím,“ řekla Maki.

„V Německu porazila opravdu šikovného kluka, po závodě k nám přišel, podal dceři ruku a uklonil se jí, to bylo moc milé gesto,“ dodala máma Markéta.

Silný stroj

Markéta přechází ze čtyřkolky Access DRR 100 na silnější Yamahu 250. Když nový stroj nastartuje, rozzáří se jí oči. „Měli jsme obavu, jak zvládne na yamaze řadit, říkali nám, že někdo se to učí i týdny. Ale Maki za půl hodiny už měla čtyřkolku pod palcem,“ řekl táta Petr „Tohle je teprve to pravé,“ pochvalovala si nadšeně malá jezdkyně. 

Nákladný sport

Čtyřkolky jsou i o penězích. Rodina jich nemá nazbyt, ale snaží se dcerku maximálně podporovat. Maki jezdí v týmu Ming Racing Sports, a podporují ji i místní. „Jde převážně o lokální podnikatele tady od nás z Domažlicka. Jakákoli podpora nám moc pomůže, a jsme za ni moc vděční,“ dodali rodiče.

Fotogalerie
16 fotografií