Tamika potomky odchovává bez zbytečných zásahů zvenčí. „Plně je kojí, a ještě tak dva měsíce bude. Mladí už ale zkouší kousat maso, vždy se vrhnou na ten největší kus, a něco si z něj i utrhnou, “ popsala ošetřovatelka lvů Kristýna Benešová.

Video
Video se připravuje ...

Sedmitýdenní lvíčata Fazan a Farida s mámou Tamikou a tátou Matesem v plzeňské zoo. Romana Vébrová

Malí lvi jsou zvídavá koťata, začínají už ale projevovat osobnost. „Lvice je odvážnější, i když má skoro o kilo méně než její bráška. Ten váží přes sedm kilogramů, a je to takový mamánek, drží se u Tamiky, ví, že tam má jídlo, teplíčko a bezpečí,“ usmála se ošetřovatelka.

Aby měla lví máma na potomky klid, byl pavilón pro návštěvníky uzavřený. Odděleně drželi i hrdého otce, samce Matese (10). Teď už je lví rodina zase pohromadě. Celý pavilon se opět začne, zatím jen na několik hodin denně, otevírat návštěvníkům.

 

Lev berberský

Tento severoafrický poddruh lva pustinného už ve volné přírodě neuvidíte. „Někdy ve 40. letech minulého století byl vyhuben. V 60. letech pak bylo zjištěno, že lvi ze soukromého chovu marockých králů nesou všechny znaky původního berberského lva. V této genetické linii je v současnosti chová na 30 evropských zoo,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba. Plzeňská smečka je čtyřčlenná, Mates, Tamika a jejich dvě lvíčata.

Fotogalerie
10 fotografií