„Ideální kandidát na městský symbol Vánoc je 13 až 15 metrů vysoký smrk, jedle nebo douglaska pravidelného kuželovitého tvaru s neprosychajícími větvemi,“ sdělil Richard Havelka ze SVSMP. Vánoční strom v posledních letech Plzeň dostává darem z různých částí města.

Důležitým kritériem pro výběr stromu je i přístupnost pro jeřáb a nákladní auto. „Ne každý strom, který vypadá esteticky na zahradě, se hodí i na prostranství na náměstí,“ upřesnil Havelka. Po poražení je nutné prozkoumat, zda není kmen příliš napadený hnilobou nebo jinak poškozen. Pro takový případ musí mít město v záloze náhradní stromy.

Vybírejte ze tří variant

Lidé už také mohou na webových a facebookových stránkách města rozhodovat o podobě ozdob letošního vánočního stromu. Připraveny jsou tři varianty osvětlení. Město loni za 700 tisíc korun koupilo na vánoční strom kompletně novou výzdobu, která nahradila původní, osm let starou dožilou světelnou výzdobu.

Naší nové výzdobě dominuje bílé světlo ledové barvy. Světelné řetězy na stromě dosahují délky 3,5 kilometru a umožňují postupné rozsvícení stromu po jednotlivých sekcích. Ty využijeme i v letošním roce. Občané si ale letos mohou zvolit, jak daný strom dozdobíme,“ uvedla technická náměstkyně SVSMP Andrea Fojtíková.

Ve hře jsou varianty, jejichž hlavním motivem jsou hvězdy, sněhové vločky nebo krystaly. Hlasování potrvá do 30. září. Strom se poprvé rozzáří tradičně první adventní neděli, která letos připadá na 29. listopadu.