Na dvacítce parkovacích automatů v centrální části města bude nově klávesnice, prostřednictvím které řidič zadá registrační značku auta, za které platí parkovné. Platba, ve stejné výši jako dosud, bude možná buď hotovostí, nebo bezkontaktní platební kartou. Odpadá následné vystavení parkovacího lístku za čelní sklo vozu, parkovací automat vydá na požádání pouze doklad o zaplacení.

Druhá možnost se týká využití k placení mobilní aplikaci ParkSimply Plzeň. Tu si klient spáruje s platební kartou a parkovné uhradí. Pokud se zdrží, bude si moci zaplacený čas v aplikaci i prodloužit, aniž by si musel dojít k parkovacímu automatu.

Místo "botičky" správní řízení

„Kontrolu budou provádět zaměstnanci dopravního podniku. Naskenují na ulici registrační značky, a to v určitém časovém úseku dvakrát. Chceme eliminovat situaci, kdy člověk půjde k automatu a my v tu chvíli naskenujeme jeho značku, ale ještě nebude zaplaceno,“ popsal náměstek primátora Michal Vozobule.

Pokud i při druhém ověření nebude zaplaceno, technik vše nafotí a dokumentaci pošle městské policii. Ta vše následně předá správnímu orgánu. Hříšník tak sice nenajde na svém autě "botičku", ale pokuta ve správním řízení ho nemine. „Myslím, že by odpovídala pokuta v řádu stokorun, ale je to samozřejmě na vyhodnocení a rozhodnutí správního orgánu,“ dodal Vozobule.

Nový systém zatím bude funkční pouze v nejdražší zóně A, která slouží převážně ke krátkodobému parkování. Týká se to 330 parkovacích míst v historickém centru. Na podzim město vyhodnotí, jak se parkovné na registrační značku osvědčilo a jak by případně bylo možné upravit automaty i v dalších zónách.  

VIDEO: Nový způsob placení parkovného v plzeňské zóně A

Video
Video se připravuje ...

Plzeň zavádí nový způsob placení parkovného, v zóně A na konkrétní registrační značku. Romana Vébrová

Fotogalerie
8 fotografií