Cena vodného se od ledna zvýší ze současných 54,65 Kč/m³ na 60 Kč/m³, stočné se navýší z 33,73 Kč/m³ na 38,81 Kč/m³. Celková cena za vodné a stočné bude činit 98,81 Kč/m³, vše s DPH.

Od května pak ceny zase trochu klesnou, a to díky snížení DPH ze současných 15 procent na 10 procent. Koncová cena vodného v Plzni pak bude činit 57,39 Kč/m³ včetně DPH a stočného 37,13 Kč/m³ včetně DPH. V porovnání s cenou roku 2019 půjde o navýšení o 6,9 %. Ceny vodného a stočného se přitom v posledních letech zvyšovaly jen o inflaci.

Nová kanalizace i vodovod

V novém roce vzroste nájem, který plzeňská vodárna platí za infrastrukturu městu. „Finanční prostředky, které město získá na zvýšeném nájemném, budou použity například na realizaci dosud chybějící kanalizace a vodovod na Výsluní nebo v Malesicích. Finanční prostředky ze zvýšeného vodného a stočného použije vodárna na obnovu stávající vodovodní a kanalizační sítě,“ vysvětlil náměstek primátora Pavel Šindelář.

Dražší nájmy

A poprvé od roku 2012 podraží i nájmy v městských bytech. „Město do současnosti drželo nájemné ve výši 82,10 korun/m²/měsíc u standardních bytů a 73,89 korun/m²/měsíc u bytů se sníženou kvalitou. Ceny našeho městského nájemného jsou zhruba na polovině komerčního nájemného. K navyšování nájemného musíme také přistoupit z důvodu dražších stavebních prací při opravách bytů a též z důvodu razantního navýšení cen nemovitostí,“ řekl radní David Šlouf.

První změna nájemného bude k 1. březnu 2020, v dalších letech pak vždy k začátku března o inflaci plus tři procentní body. „Není možné zvyšovat nájemné od začátku roku, protože Český statistický úřad zveřejňuje míru inflace v průběhu měsíce ledna. Pokud by součet inflace s připočtením tří procentních bodů převýšil šest procent, je navýšení šesti procenty omezeno,“ vysvětlil Šlouf.

Příplatek za vizualizaci

Dražší budou vizualizované byty. „Nájemné tam bude 120 korun/m²/měsíc. Jedná se většinou o byty s větší podlahovou plochou, pro které je před opravou zpracovaná vizualizace. Budoucí nájemce si může na vlastní náklady dohodnout i další úpravy či kvalitu materiálu,“ dodal Šlouf.

Zvýšení nájemného se bude týkat jak nově uzavíraných nájemních smluv, tak smluv již uzavřených na dobu určitou. Naopak zvyšování nájemného se nevztahuje na byty s nájemní smlouvou na dobu neurčitou, byty zvláštního určení, byty pro seniory a na byty vystavěné za použití dotací. „V těchto případech je stanovený samostatný výpočet nájemného,“ dodal Šlouf.

VIDEO: Češi nejsou moc zvyklí se stěhovat za prací.