Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Život v nájmu škodí zdraví, říká studie. Může vést až k srdečním chorobám

Autor: Mii - 
19. ledna 2019
09:35

Nájemní bydlení versus život ve vlastním, ale většinou na hypotéku. To je téma, které řeší řada lidí. A obecně platí, že každý člověk volí to, co mu situace dovoluje. Z hlediska zdraví ale jednoznačně vítězí život ve vlastním bydlení. Lidé platící nájem mají více škodlivého stresu, který může vést k závažným chorobám. Vyplývá to ze studie vědců z Essexské univerzity.

Předmětem jejich zkoumání byl biologický marker známý jako C-reaktivní protein (CRP). Ten se lidem v krvi zvyšuje, když jsou vystaveni silnému stresu. Pokud jej mají zvýšený dlouhodobě, je to ukazatel možného vzniku srdečních chorob, chronických zánětlivých stavů typu IBS nebo artritidy.

Aby vědci zjistili, zda hladinu tohoto proteinu ovlivňuje styl bydlení, udělali rozbor krve 9 593 dospělým lidem a u každého si poznamenali, jestli žije v nájmu nebo ve vlastním bydlení. Ptali se také na další rizikové faktory jako kouření nebo obezita.

Vyplynulo jim z toho, že nejvyšší hladinu CRP a tudíž nejvíce potenciálních zdravotních problémů měli lidé žijící na ubytovnách a v obecních bytech (1,1 mg/l). Za nimi následovali lidé pohybující se v soukromém nájemním sektoru (0,8 mg/l) a „nejzdravěji“ vyšli lidé žijící ve vlastním bydlení (0,6 mg/l).

Západní Evropa žije jinak

„Vyšší CRP, značící horší zdraví, lze nalézt mezi lidmi žijícími v nájmu,“ potvrdila vedoucí studie, doktorka Amy Clairová v textu zveřejněném v odborném časopise Journal of Epidemiology and Community Health.

Podle ní je třeba, aby státy při tvorbě svých koncepcí bydlení a bytové politiky braly tato zjištění v potaz. Neříká, že by všichni lidé měli okamžitě bydlet ve vlastním bydlení, ale potvrzuje to, jak je pohyb v nájemním sektoru stresující a rychle se měnící ceny nebo nedostatek bytů může tento fakt ještě zhoršit.

Clairová také doplnila, že neplatí stoprocentně, že by za zvýšené CRP mohl jen typ bydlení. Protein ovlivňuje celá řada faktorů a obvykle jde o výsledek kombinace více jevů.

Česko patří mezi státy, kde je podíl lidí žijících ve vlastním bydlení vysoký. V nájmu žije jen pětina lidí, což je značně odlišné od západní Evropy, kde jde o preferovaný způsob žití. Počet lidí s vlastním bytem nebo domem navíc podle Eurostatu roste – dříve žilo v nájmu 29 procent Čechů, dnes je to 21 procent.

bizon_pepa ( 20. ledna 2019 01:40 )

Na tom neni nic smutneho. Daleko smutnější je, ze CRP člověku stoupne pri jakémkoliv zánětu. Takze clanek naprosto o ničem.

Chloritan ( 19. ledna 2019 14:41 )

Přesně tak!! Aspoň někdo ještě myslí na ty skutečné chudáky, oběti, a důkaz že systém je prohnilý jak starý pařez! Ty lidi by to chtělo zorganizovat, pokud nevědí vysvětlit jim kdo za jejich problémy může a poslat směr Praha, ať si to tam sami vyřídí. Mě tenhle systém taky sprostě oškubal, teda mě né, myslel jsem si že když nic nemám, nemůžou mi nic vzít, no ani mě nenapadlo, že se budou chystat okrást mé rodiče!! A to jsem psal, volal, řval všude okolo, až na CPZ tku mě to dostalo! Policajti, když vám mají pomoct tak pomůžou spíš pachateli, za to poslat dvě plné policejní auta na 50kg chvistka, o kterém dobře věděli o koho jde.. tomu se říká mafiánská praktika, byl jsem sebrán za to, že jsem napsal exekutorům a všem úřadům že hodlám využít článek 23 ústavy a popsal jsem jim i jak, i s důvodem, že nic jiného mě nezbývá. Nikomu nic nehrozilo, nikomu jsem přímo nevyhrožoval vše bylo psáno podmiňovacím způsobem, pokud existuje spravedlivý soud, naprosto jistě by mi dal za pravdu, já nechtěl nikomu ublížit, já chtěl pouze zabránit tomu aby byli mí staří slabí rodiče, okradeni špinavou státní mafii.. Nakonec se mafie umoudřila a těch 40 litrů mě nechává splácet po 200kč, no zrovna včera mi skončila nemocenská, trvala téměř rok, v práci jsem byl jediný den a šel na nemocenskou, užíval si rehabilaticí, kontrola mě přišla za tu dobu 1x a měsíčně jsem měl 10 000,- takže 8x10 000 + potencionální výdělek kdybych pracoval: 20 000x8. Takže pokusili se mě okrást o 40 000,- a už jsem tenhle systém stál jen na výdajích a ušelém zisku 80 000+ 40 000, + náklady na lékařská vyšetření, na rehabilitace, chystám se jít ještě na pojišťovnu s úsměvem provokačně zeptat, kolik že jsem to pojišťovnu stál na výdajích, a jen podotknu, že jsem ještě neskončil a nakonec se jich zeptám: Kolik že jste to na mě vydělali ? 40 ? No zachvíli na pracák, tam si roček povegetuji, a pak vijoo do práce a opět na nemocenskou, ihned !Tohle budu dělat do konce svého života. Gratuluji státe!

Chloritan ( 19. ledna 2019 14:28 )

Už jsem se smířil s tím, že tady jsem se v tom bytě narodil, tady aj zdechnu.. Nakonec je to tak správné, potomci by měli být až do smrti rodičů s nimi, pomáhat jim, né aby hned letěl z baráku za penězi a na rodiče si ani nevzpomene, kdybych už byl přestěhován, matka by byla po smrti, neboť měla zástavu a štěstí že jsem zrovna nespal, a že mám smysly lepší jak kočka.. Měla zástavu musel jsem ji rozhýbat pumpu, zcela jistě by ji otec našel ležet tuhou ráno, kdybych se byl odstěhoval.. Jdeme dále, když už by nějak přežívali, tak už dávno by si na nich smlsli šmejdi všeho druhu.. Navíc kdyby ti dva tady měli být sami spolu.. tak jeden z nich scvokne a druhý ho zabije Navíc kam spěchat!? Jsem mladý a jsem rád, že jsem svobodný ještě radši, že nemám děcko na krku to si oddechávám. Kdysi jsem se extrémně obával co bude až rodiče zemřou, jelikož už jsem si tím prošel tehdá, tak jsem pochopil že to je to nejlepší a mě nemůže ani napadnout jakkoli truchlit, myslím že nebudu ani bečet, možná to chvíli bude nezvyk být tady sám, ale s tím se hravě vyrovnám. No a pak budu svobodný, s vlastním bytem, nízké náklady na bydlení, perfektní lokalita, zralý, zkušený naučený připravený.. ZMĚNIT SVĚT, TĚŠ SE SVĚTE

irena.toledo ( 19. ledna 2019 14:14 )

Az na to, že mi majitel jednou ročně zvýší nájem, je bydlení v nájmu celkem OK, nemusím se o nic starat.

offline ( 19. ledna 2019 13:37 )

Tak proto jsou Češi tak zdraví, když 90 procent bydlí ve svém. (osobní + družstevní)

Zobrazit celou diskusi