Už v říjnu dorazila do Plzně ze zoo v Antwerpách samička Sabi (4). Teď přijela ze zoo v Kolíně nad Rýnem i její matka Curly (17). Sabi svou mámu hned poznala. „Běžela k ní a olizovala ji,“ prozradil mluvčí zoo Martin Vobruba.

Obě zvířata s protáhlým čumákem a dlouhýma ušima teď obývají expozici v pavilónu Tajemný svět africké noci, která byla pro hrabáče kapské vytvořena už v roce 2001. Curly i Sabi se tu rychle zabydlely, mají se čile k světu a také mají velkou chuť k jídlu. Ošetřovatelé je krmí dvakrát denně. „Pochutnávají si na mixované kaši. Zvlášť dostávají ještě moučné červy,“ prozradila jejich ošetřovatelka Eliška Hiková (20).

Osmnáctileté čekání

Na hrabáče kapského čekali v Plzni 18 let, než se jim je podařilo získat. „Tento savanový hmyzožravý savec je jediným zástupcem svého řádu na světě, proto je tak vzácný,“ uvedl Vobruba.

Plzeňská zoo je také zapsaná v pořadníku s ostatními zájemci o chov dalších hrabáčů. „Rádi bychom získali samce a pokusili se o jejich odchov. Ale dříve než za dva roky to určitě nebudeme. Nejdříve musíme koordinátorovi chovu dokázat, že umíme hrabáčům zajistit dobré podmínky pro jejich chov,“ dodal Vobruba.

Hrabáč kapský

Je to středně velký savec, který se vyskytuje v Africe na jih od Sahary. Žije především v buši, kde je dostatek termitů. Dosahuje délky až 140 cm a váží i 65 kg. V Evropě jej nyní chová 25 zoo, v ČR již čtyři. Byl známý pod starým jménem kuťoš nebo pod domorodým africkým jménem takaru.

VIDEO: Jubilejní 20. velbloudě v plzeňské zoo je samička Aiko.