Zvíře s protáhlým čumákem a dlouhýma ušima přijelo do Plzně ze zoo v belgických Antverpách. „Je to samička. Jmenuje se Sabi a jsou jí dva roky,“ pochlubil se novým přírůstkem mluvčí zoo Martin Vobruba. Všichni v zoo mají velkou radost, že se jim hrabáče podařilo získat. Je totiž vzácný.

„Tento savanový hmyzožravý savec je jediným zástupcem svého řádu na světě,“ vysvětlil Vobruba. Plzeňská zoo byla zapsaná v pořadníku s ostatními zájemci o chov hrabáče celých 18 let. Teď čekají, jestli by nedostali také samce, aby se pokusili o rozmnožení tohoto vzácného zvířete.

 „Moc s tím ale v dohledné době nepočítáme. Spíše než samce možná získáme samičku a Sabi by tak mohla dostat nejdříve kamarádku,“ řekl Vobruba. Samička teď obývá expozici v pavilonu Tajemný svět africké noci, která byla pro hrabáče kapské vytvořena už v roce 2001.

 Má velký apetit

Samička Sabi má v Plzni velkou chuť k jídlu. Ošetřovatelé ji krmí dvakrát denně. „Pochutnává si na mixované kaši. Celkem jí sní 650 g. Je to směs pro hmyzožravce ochucená banánem, jablkem, vařenou mrkví. Tu vylizuje a srká z misky. Zvlášť dostává ještě moučné červy,“ uvedl Vobruba. Sabi je velmi hodná, přátelská, hravá a je velmi zvědavá.

Hrabáč kapský

Je to středně velký savec, který se vyskytuje v Africe na jih od Sahary. Žije především v buši, kde je dostatek termitů. Dosahuje délky až 140 cm a váží i 65 kg. V Evropě jej nyní chová 25 zoo, v ČR již čtyři. Byl známý pod starým jménem kuťoš nebo pod domorodým africkým jménem takaru.

VIDEO: Krmení samice hrabáče v pražské zoo.

Video
Video se připravuje ...

Krmení druhorodičky proběhlo s láskou a dojetím. Eva Fornálová