Na soutěž StarDance nešetří manželé slovy chvály. „Velmi to tanci pomohlo, posunulo jej to blíže k lidem. Obdivujeme všechny celebrity, že zvládnou v krátkém čase taneční kroky a pamatují si je v přímém přenosu. I když jsou na popularitu zvyklí, je to velmi náročné,“ shodli se Benýškovi. K jejich favoritům letos patří Jakub Vágner, Veronika Kubařová či Gabriela Koukalová.

Milovaný tanec

Manželům standardní tance učarovaly už jako náctiletým v tanečních. Pár let závodili, ale pak se narodili synové, a oni pověsili na dlouhá tři desetiletí taneční boty na hřebík. Když před třemi lety vznikal v Chebu spolek ATK Standard a jejich kamarád dával dohromady „starou gardu“, přišli si  jen tak zatančit.

„Zašli jsme jednou, dvakrát, a potřetí už byl muž nadšený, a že zkusíme soutěže. To jsem řekla, že v žádném případě, vždyť bych si musela koupit nové šaty, boty,“ vzpomínala s úsměvem paní Lenka.

Frak po synovi

Garderobu Benýškovi záhy pořešili, pan Bohuslav s úsměvem popsal, jak se k němu dostal soutěžní frak. Společenský oblek zdědil po synech, tanečnících.

„Starší si jej nechal ušít na míru. Když se závoděním skončil, zdědil ho mladší. Ten závodí dodnes a do mezinárodní výkonnostní třídy si nechal ušít nový. Takže ten původní frak skončil u mě,“ usmál se pan Bohuslav. Vždyť kdo v jeho věku může říci, že zdědil oblek po dětech.

Uzráli jak víno

Hned první soutěž, ve které tančili jak v kategorii dospělých, tak seniorů, manželé vyhráli. Taneční pár spolu uzrál jako víno. Dosud se zúčastnili sedmi desítek soutěží, z nichž na dvě desítky vyhráli a kromě jedné vždy postoupili do finále. Začátkem listopadu si pak vytančili osmé místo na mistrovství ČR v seniorské kategorii nad 55 let.

„Senioři si nezávidí, na soutěžích se potkáváme, tleskáme si, fandíme, sice máme už třeba návleky na kolena, mažeme si klouby různými mastičkami, ale užíváme si to,“ popsala paní Lenka.

Nikdy není pozdě

Trénovat jezdí manželé jedenkrát do měsíce do Prahy, radí jim i mladší syn, který se tanci stále věnuje v nejvyšší výkonnostní třídě M. „Z tréninku jsme sice unavení, ale cítíme se dobře. Někdy, když je toho moc, si říkáme, jestli to všechno máme zapotřebí. Ale odpověď je vždy stejná: Máme,“ shodli se.

Tanec pak oba všem vřele doporučují. „Nikdy není pozdě, tancují i mnohem starší páry než my, a krásně, hlavně se nebát. Kroky zvládne každý, zlepšíte si kondici a ještě k tomu posloucháte krásnou hudbu,“ vzkázala paní Lenka.

VIDEO: Karel Vágner o synovi Jakubovi ve StarDance.

Video
Video se připravuje ...

Karel Vágner o Jakubovi ve Stardance: Proč se na syna nechodí dívat? Hana Höschlová, Jan Jedlička