Zájemci se dozvědí i jejich poutavé příběhy a historii. „Například, že je v Plzni dvorek Kinetický, nebo že na jednom z plzeňských dvorků je zachovalá chlebová pec a na jiném se skrývá studna,“ popsali organizátoři akce na svém webu.

Například v Tylově 33 se lidé dozvědí, že za moderní fasádou se skrývá bohatá a polozapomenutá historie bývalého hostince a kulturního domu. V Prešovské 7 bude připravená výstavka archivních fotografií a možnost prohlídky podzemí včetně výkladu k dvorku.

Občerstvení, políčko i chmelnice

Poučení i zábava, včetně možnosti občerstvení, čeká při návštěvě dvorku Pivovarského muzea ve Veleslavínově ulici. „Klenutým průjezdem se vstoupí do malebného dvora nepravidelného půdorysu, s dřevěnými pavlačemi, pivními sudy, kamennými středověkými portálky a do kamenné zdi osazeným právovárečným portálem z již neexistujícího domu z Malé ulice,“ popsali organizátoři. K vidění bude i proluka mezi městskými hradbami s minichmelnicí a minipolíčkem s ječmenem.

Navštívit dvorky bude možné buď individuálně, nebo společně s průvodcem. Komentované prohlídky jsou pak rozděleny na dva okruhy. Za velký okruh patnácti dvorků v centru města zaplatíte 100 Kč, za malý, který návštěvníky zavede mimo centrum, pak 70Kč. Součástí festivalu je i městská hra s řešením různých šifer, úloh a dalšími tematickými aktivitami. Program akce je ZDE

VIDEO: Loňské malostranské dvorky.

Video
Video se připravuje ...

Malostranské dvorky 2018: Kobza váhá, zda je znovu uspořádat Eva Fornálová