Příjmení Brouk už sice v hlinecké větvi, na rozdíl od té pražské, zaniklo, příbuzní významného podnikatele ale v obci žijí dodnes. A místní mají svého nejslavnějšího rodáka stále v povědomí. „Jaroslav Brouk je právem přirovnáván k takovým osobnostem naší historie, jako byl například Tomáš Baťa,“ uvedl starosta Hlinců Petr Jirásek.

Nebývale aktuální je i lidský odkaz zakladatele řetězce obchodních domů, jejichž jméno znal ve své době každý. „V roce 1933 například vzkázal svým rodákům, že je třeba vychovávat mladé k odpovědnosti a samostatnosti, což náš stát a národ ke své existenci potřebuje,“ uvedla pravnučka Silvie Brouková.

Novinky v obchodech

Její prapředek zaváděl v meziválečném období ve svých obchodních domech naprosto novátorské formy prodeje. Ty odkoukal v zámoří a s citem přenesl do prostředí tehdejšího Československa.

Eskalátory, dětské koutky, zásilková služba či reklamní letáky dnes vnímáme jako samozřejmost. Málokdo ale ví, že s nimi u nás začal právě on. A dbal i na spokojenost svých zaměstnanců. Těm třeba zřídil odpočívárny s lehátky, terasy ke slunění či kantýny.

Brouk a Babka

Vtipný je původ názvu slavných obchodů. Za pražských studií na obchodní akademii se Jaroslav Brouk spřátelil s Josefem Babkou. „Profesoři je vyvolávali v obráceném abecedním pořadí, lépe to znělo. Když pak ti dva společně založili v roce 1908 firmu, jako název použili právě to, jak byli za studií vyvoláváni,“ řekl starosta.

Od koloniálu k obchoďákům

První společným počinem podnikatelského dua byl před 111 lety koloniál v pražských Holešovicích. Po dvou letech už firma měla několik prodejen. Josef Babka pak z firmy odstoupil, název ale zůstal. V Praze, Brně, Ostravě, Plzni či Bratislavě začaly vyrůstat obchodní domy. V březnu 1939 byla otevřena ikonická Bílá labuť v Praze.

 „Ovládl jsem nejvyšší organizační umění, organizovati úměrně svým silám, staré bourati, nové stavěti, ale vždy jen tolik, kolik za daných poměrů mohu využít a zvládnouti,“ řekl o svém podnikatelském úspěchu v roce 1933 Jaroslav Brouk. V jeho obchodních domech bylo vše, od hraček, oděvů až po potřeby pro domácnost.

Trpké konce

Po únoru 1948 byly obchodní domy znárodněny. Jaroslava Brouka, excelentního podnikatele a novátora, stihl stejně tragický osud jako i ostatní významné osobnosti té doby. Byl nasazen do jáchymovských uranových dolů, krátce pracoval jako řidič sanitky a v roce 1953 zemřel.

Nezapomněli

Obec Hlince odhalila významnému rodákovi Jaroslavu Broukovi na budově obecního úřadu pamětní desku. Dům, kde se před 135 lety narodil, už nestojí, proto místní zvolili jako důstojné místo právě obecní budovu. „Umístěním pamětní desky vyjadřujeme našemu nejvýznamnějšímu rodákovi oprávněnou poctu, a zároveň tím předáme dalším generacím trvalé povědomí o významu jeho osobnosti,“ dodal starosta Petr Jirásek.

Fotogalerie
17 fotografií

VIDEO: Obchodní dům Bílá labuť.

Video
Video se připravuje ...

Bílou labuť otevřela firma Brouk a babka v roce 1939: Takto vypadal obchodní dům v loňském roce. Eva Fornálová