Do Keni putovalo přes 70 počítačů, komponenty pro datovou síť, kabely, flash disky i sluchátka. Díky tomu tam mohla vzniknout zcela nová učebna. „Vyřazenou techniku nabízíme k odkupu veřejnosti, případně využíváme ve školních družinách pro aktivity mimo výuku. Vzhledem k tomu, kolik techniky město vlastní, odbyt není vždy takový, aby všechny starší počítače našly využití. V tuto chvíli bychom je museli nechat ekologicky zlikvidovat,“ vysvětlil Bohuslav Horais ze Správy informačních technologií města Plzně.

A to by byla škoda. „Pro základní uživatelskou práci jsou a budou ještě několik let zcela dostačující. Oslovili jsme i dodavatele, se kterými jako město spolupracujeme, a ti se přidali s darováním některých doplňkových komponentů,“ dodal Horais.

Do Plzně jezdil dobrovolník

Město nechalo počítače repasovat a přizpůsobilo je pro výuku v angličtině. Od prvotní myšlenky k první hodině v nové učebně uplynulo půl roku. „V rámci přípravy bylo třeba naplánovat také převoz, proclení atd. Do Plzně také dojížděl dobrovolník, jenž přímo v Keni zaučuje lektory, kteří pak dál předávají vědomosti,“ uvedla radní Lucie Kantorová.

„Jsem velice rád, že se technika dostala tam, kde opravdu pomáhá. Přeji všem, kteří na počítačích budou pracovat, aby si odnesli maximum znalostí. To, co se nám zdá jako samozřejmost, může pro druhého znamenat velký posun k získání zaměstnání a zajištění potřebné životní úrovně,“ dodal primátor Martin Baxa. Pokud se v africkém středisku časem podaří zlepšit úroveň připojení k internetu, město by rádo propojilo tamní studenty s těmi plzeňskými.

VIDEO: Kolik stojí ve Středoafrické republice lidský život?