Propuštění Jany F. na základě dovolání jejího právního zástupce potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. „Nejvyšší soud ve středu 23. ledna rozhodl o tom, že paní obviněná musí být okamžitě propuštěna z výkonu trestu ve věznici v Opavě, a zároveň rozhodl o tom, že se nebere ani do vazby,“ řekl Tomíček s tím, že soudci mají na vypracování odůvodnění lhůtu 30 pracovních dní.

Už je doma

Jana F. už se vrátila domů do Plzně, kde má rodinu, malého syna- školáka a přítele. „Je u mě, nebude se s vámi teď setkávat, je na to příliš brzy,“ řekl Janin přítel Václav B. „Jana přijela ve čtvrtek brzy ráno vlakem, je unavená, hodně spí a není na tom psychicky nejlépe. Její první kroky vedly za synkem, bylo to ale zatím takové opatrné, dlouho mámu neviděl,“ doplnila matka Janina přítele.

Zmizela

Jana F. porodila synka v pronajatém 1+1 v městské části Slovany, kde bydlela se svou matkou a starším synem. „Už tady nikdo nebydlí. Poté, co se to tehdy stalo, se její matka asi po půl roce odstěhovala pryč. Nevíme kam,“ řekli Blesku manželé žijící v bytě o patro níže. Na vstupních dveřích bytu jsou dodnes patrné zbytky policejní pásky.

Došlo k záměně dětí?

Podle senátu Krajského soudu v Plzni porodila v červenci 2017 Jana F. synka tajně v koupelně. Podle znalců žena silně zmáčkla dítěti hlavičku. Překvapila ji ale matka, kterou rodička požádala, aby dítě odvezla do babyboxu. U výslechu se pak dušovala, že jí dítě cestou neupadlo. Klučík ale druhý den v nemocnici zemřel na následky poranění hlavy.

Jana F. vinu nikdy nepřiznala, její odvolání smetl Vrchní soud v Praze ze stolu. Protože necelé tři hodiny poté se ve stejném babyboxu ocitl ještě další odložený chlapec, argumentoval advokát Jany F. možnou záměnou novorozenců i tím, že dítě se třeba mohlo zranit v době, kdy bylo v nemocnici. Vyslyšel ho až teď Nejvyšší soud ČR.

Advokát: I nepříčetnost

Advokát Jan Černý zmínil některé důvody, které také mohly vést k propuštění Jany F. „Nejvyšší soud mohl například dojít k závěru, že důkazní situace je natolik slabá, že není možné určit tu ženu jednoznačně jako pachatele,“ uvedl. „Dalším důvodem může být také absence její trestní odpovědnosti. Aby byl člověk trestně odpovědný, musí splňovat věk a příčetnost. Věk ta žena splňuje, potom je tedy možné, že důvod propuštění z výkonu trestu tkví právě v té nepříčetnosti,“ vysvětlil Černý.

VIDEO: Soudkyně o důvodech vazby uvalené na ženu obviněnou z vraždy novorozeného syna.

Fotogalerie
6 fotografií