Vyřazení přívozu z provozu zavinil traktorista, kterému nefungovaly brzdy. „Přijel k prámu a za sebou táhl vlek s hlínou. Vážil tak, jak měl. Řekl jsem mu, ať začne na prám najíždět,“ vzpomínal převozník Rostislav Kaláč.

Jenže nájezd na prám je dost příkrý. Traktor měl špatné brzdy. Na prám tak vletěl vysokou rychlostí, prudce brzdil, váha plně naloženého nákladu ho tlačila dopředu.

Zabrzděná kola traktoru pak prolomila prkennou podlahu prámu a traktor nakonec zlomil bočnici, vjel do vody a prám tak částečně potopil.

Prám pak za pomoci těžké techniky vytáhli částečně hasiči, stejně jako traktor. „Řidič traktoru se podrobil dechové zkoušce na alkohol s negativním výsledkem. Věc jsme kvalifikovali jako přestupek, který oznámíme příslušnému správnímu orgánu,“ řekla policejní mluvčí Hana Kroftová.

Jezdit opět bude už v prosinci

Lidé z vesnic na obou březích Berounky přívoz využívali každý den, někteří cestou do práce. Teď musí po objížďce dlouhé zhruba 40 kilometrů. „Stojí to benzin. A taky musím vstávat do práce o něco dřív. Už aby to zase jezdilo,“ řekl Josef Němeček. Obec Břasy, které přívoz patří, se do oprav pustí hned, jak to půjde. Ztroskotaný prám je na levém, plzeňském břehu řeky Berounky.

„Nejdříve ho musíme dostat na náš břeh. To bude 4. prosince. Až se tak stane, jeřáb ho vyzdvihne na břeh. Musíme opravit některé poškozené železné části a vyměnit rozlámaná prkna. Počítám, že oprava nás přijde nejméně na 100 tisíc korun,“ uvedl starosta Břas Miroslav Kroc s tím, že přívoz by mohl začít znovu jezdit snad ve středu 6. prosince.

Přívoz jezdí přes Berounku mezi Darovou na rokycanském a obcí Nynice na plzeňském břehu a je důležitou spojnicí, kterou využívají tisíce lidí. Letos už převezl třicet tisíc automobilů. Je v provozu sedm dní v týdnu.

Fotogalerie
12 fotografií