Sváteční sobota bude ve Velharticích ve znamení běhu o hradní klíč. „Letos je to již 19. ročník. Pážata, panoši, hradní dámy a rytíři se utkají na trasách od 150 metrů pro nejmenší, tříleté děti, do šesti kilometrů pro rytíře od 16 do sta let,“ řekl kastelán Petr Mejstřík. 

Připravené jsou i volné prohlídky hradu, při kterých návštěvníci potkají historické i pohádkové postavy, interaktivní výstava Ve službách krále či soutěže pro děti. Večer pak zakončí letošní sezonu ohňostroj a lampionový průvod.

Na vodním hradě Švihov se mohou návštěvníci projít po čerstvě odkryté pozdně gotické dlažbě. „Můžete na ni nejen šlápnout, ale i popřemýšlet, co se skrývá pod ní a nahlédnout do odtokového systému hradu. Položením kamínku na příslušnou hromádku pak můžete hlasovat o tom, zda historickou dlažbu zachovat, nebo zda úsek předláždit,“ popsal kastelán Lukáš Bojčuk.

Na zámku Kozel se v sobotu uskuteční tradiční trhy, které nabídnou řemeslné produkty, potraviny i občerstvení. Návštěvníci uvidí ukázky řemesel, pro nejmenší jsou připravené výtvarné i řemeslné dílny.

Některé památky nabídnou do konce roku ještě další, převážně adventní akce. Plaský klášter například přichystal na 31. října pro rodiče s dětmi halloweenskou akci, tajemnou cestu za knihou. Zámek v Horšovském Týně se od 4. do 11. listopadu stane centrem mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest.

VIDEO: V plaském klášteře uvidíte i palcát Jana Žižky.