„Důvodem spuštění tohoto projektu je preventivní příprava pedagogů na mimořádné události ve školách s ohledem na složitou mezinárodní bezpečnostní situaci a zároveň komplexní řešení problematiky bezpečnosti ve školách,“ uvedla náměstkyně plzeňského primátora Eva Herinková.

Odborníci pedagogům vysvětlí nejen teorii, ale velký důraz je kladen na praktický nácvik modelových situací. „Budou je školit jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému, tedy policisté, hasiči a záchranáři, a to vždy v hodinových blocích,“ řekla vedoucí magistrátního odboru školství, mládeže a tělovýchovy Dagmar Škubalová. 

Město se chystá i na technické řešení zlepšení bezpečnosti žáků a učitelů přímo v jednotlivých školách. „Pohyb osob v budovách škol bude monitorován prostřednictvím postupné instalace čtecích zařízení u vstupů do škol,“ dodala Škubalová.

Město zároveň připravuje dokončení instalace kamer zaměřených na prostory před školami. „Současně usilujeme o dotační podporu provedení bezpečnostních auditů na všech základních školách v Plzni,“ informovala Andrea Gregorová z odboru bezpečnosti a prevence kriminality.

První školení už mají pedagogové za sebou, uskutečnilo se koncem srpna a zúčastnilo se ho přes šest desítek učitelů. Semináře se budou konat přibližně jednou za měsíc a postupně jimi projdou pedagogové a zaměstnanci všech 26 základních škol v Plzni. Příští školení je naplánované na 26. září v Bolevecké základní škole.           

VIDEO: Jak jsou zabezpečené školy?

Video
Video se připravuje ...

Zprávy: Prověřili jsme bezpečí ve školách! A drsná záchrana koťátka! redakce Blesk TV