Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nalehla policistovi na záda, zranění neprokázali. Kateřině hrozí jen přestupek

Autor: ČTK - 
14. září 2017
11:03

Případ aktivistky Kateřiny Krejčové, která čelila obžalobě za údajné napadení policisty na předloňské demonstraci v Praze, ve čtvrtek předal odvolací pražský městský soud do přestupkového řízení. Podle senátu nebylo prokázáno, že žena policistu zranila. Krejčová je s rozhodnutím spokojena, protože soud potvrdil, že se nedopustila trestného činu. Čtvrteční rozhodnutí je pravomocné, státní zástupce se ale může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Incident se odehrál v červenci 2015, kdy v centru Prahy protestovalo několik set lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Někteří z účastníků tehdy nesli makety šibenic s nápisem Za vlastizradu, které se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici. Policisté zasáhli proti Krejčové a dalším aktivistům, kteří chtěli průvod demonstrantů zablokovat.

Aktivistka podle obžaloby napadla policistu poté, co na zemi zaklekl jejího přítele. Krejčová policistovi podle spisu nalehla na záda a trhla mu ramenem, policista si později stěžoval na bolest, týden byl na neschopence. Týden pracovní neschopnosti je přitom podle soudu hranicí pro trestněprávní posouzení činu.

Znalec odmítl zranění

Soud během jednání vyslechl dva znalce z oboru zdravotnictví. Zatímco podle Petra Korbeláře je šance, že by policistu zranila Krejčová padesát na padesát, znalec Tomáš Adámek tuto možnost vyloučil úplně. „Pokud bychom připustili, že zranění vzniklo tak, jak popisuje obžaloba, tak bychom mohli připustit i to, že pokud někomu sedne na rameno moucha, způsobí mu pohmoždění,“ řekl Adámek.

Podle Korbeláře policista nečekal, že mu někdo nalehne na záda a trhne mu s ramenem, Adámek ale upozornil na to, že Krejčová na něj podle videozáznamu křičela, musel tedy vědět, že se k němu někdo blíží.

„Každý, kdo byl přítomen výslechu obou znalců, dospěje k závěru, že nebylo prokázáno, že by obžalovaná popsaná zranění policistovi způsobila,“ řekl soudce zpravodaj Václav Kašík. Vyhověl proto návrhu státního zástupce, který předání do přestupkového řízení navrhl.

Místo podmínky jen přestupek

Krejčové přitom Obvodní soud pro Prahu 1 původně uložil podmíněný trest. Odvolací senát ji následně obžaloby zprostil, proti pravomocnému rozsudku však podal státní zástupce dovolání, kterému vyhověl Nejvyšší soud. V rozhodnutí tehdy uvedl, že jednání aktivistky teoreticky nemuselo být trestným činem, nelze je ale bagatelizovat natolik, aby neskončilo ani přestupkovým řízením. Obvodní soud ale aktivistce i tak znovu uložil podmínku.

„Já jsem ten rozsudek očekávala, považuji to za úspěch, protože už tři roky tvrdím, že jsem se nedopustila trestného činu,“ řekla po skončení jednání novinářům Krejčová. Dodala, že je připravena se v přestupkovém řízení dále hájit.

Video  Zásah policejních jednotek proti aktivistům, během kterého byla zadržena i Kateřina K.  - Youtube/Va L
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

urim ( 14. září 2017 17:28 )

Měla by se tam slečna podívat a migranty tu nevítat. Pravě kvůli nim tam mají tak přísné zákony a předpisy, ale to neomlouvá toho chcípáka z videa.

urim ( 14. září 2017 17:24 )

Z článku jsem se dvakrát nic moc nedozvěděla, ale pokud policie ČR zaměstnává a cvičí takové chcípáky, kterým ublíží to, co slečna předvedla na videu, tak Bůh s námi. Být policistou, tak se moc stydím a dám okamžitou výpověď, protože ten na videu a i jeho kámoši nám jsou opravdu k ničemu.

jarda304 ( 14. září 2017 13:47 )

tyhle teroristky zvané aktivistky , to je opravdu hnus

Deneček ( 14. září 2017 12:35 )

V USA by při napadení policisty jezdila k soudu na vozíku,v lepším případě o berlích.

fotrpjotr ( 14. září 2017 12:29 )

Zaslouží si aspoň pět let natvrdo proimigrantstá aktivistka.

Zobrazit celou diskusi