Vedení města původně chtělo, aby z veřejné soutěže, která proběhla letos v květnu, vzešli dodavatelé, kteří by sehnali materiál, zpracovali jej a nainstalovali. Jenže to se nepovedlo.

Nyní se tedy »akce památník« rozdělí na dvě samostatné zakázky. Zastupitelstvo města už výjimku ze zásad pro zadávání veřejných zakázek schválilo. „Budeme tedy zvlášť zajišťovat dodávku polotovaru kamene a zvlášť řešit jeho zpracování včetně následných stavebních úprav,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Kámen nakoupí město ve Francii, u nás nikde nebyly tak velké žulové bloky o hmotnosti 35 tun, po opracování 20 tun, k dispozici. „Francouzský lom pomohl vytipovat námi oslovený odborník, splňuje naše požadavky na kvalitu kamene,“ řekl Šindelář.

Žula město přijde na asi 1,4 milionu Kč. Samotný pomník pak má stát do 7,5 milionu Kč. Nový má být hotový do dubna příštího roku.

Základní kámen pomníku Díky, Ameriko! byl položený v roce 1990 u příležitosti návštěvy tehdejšího prezidenta Václava Havla a velvyslankyně USA Shirley Templeové Blackové.

Vlastní památník pak byl odhalený v roce 1995. Tvoří jej zpevněná plocha z kamenných žulových desek doplněná uprostřed bílou pěticípou hvězdou s reliéfem. Hlavní dominantou památníku byly do loňského dubna dva žulové pylony vysoké 7 metrů a vážící 15 tun, na které navazuje vyrovnávací kamenné schodiště.

VIDEO: Slavnosti svobody 2017 v Plzni.

Video
Video se připravuje ...

Konvoj svobody projel Plzní, veteránům osvoboditelům mávaly tisíce lidí. Zbyněk Schnapka, Hudba: Mobilizing Troops, Studio Fontána, spol. s r.o.

Fotogalerie
23 fotografií