Vše začalo loni v září. Blanka se nechala vyšetřit kvůli plánované operaci kolene. „Závěr byl, že je sice rizikový pacient, trpěla nadváhou, vysokým tlakem a cukrovkou, ale s opatrností je schopná celkové narkózy. Všechny laboratorní hodnoty měla v pořádku,“ říká dcera Ivana.

Ještě před plánovanou operací se Blance udělalo zle a skončila v nemocnici. „Hned ji zacévkovali. Deset dní jejího pobytu na interně cévku nevyměnili, i když se to má dělat každé tři dny. Maminka dostala zánět močových cest. Na léčbu zánětu se vykašlali a pustili mi ji domů,“ tvrdí Ivana.

S bolestmi ledvin se ale Blanka do nemocnice vrátila. Zkolabovala, na interně jí kvůli zástavě srdce oživovali a v bezvědomí převezli na ARO. Tady po 12 dnech zemřela. „Den před smrtí mi lékař řekl, že má maminka rozsáhlý zánět močových cest a selhaly jí ledviny a plíce. Že tak rozsáhlý rozvrat organismu u člověka ještě neviděl,“ líčí dcera a pokračuje: Chtěla jsem zdravotní dokumentaci. Řekl, že mám na ni nárok a připraví mi ji. Jenže v nemocnici mi pak ji odmítli vydat.“  

Obrátila se proto na policii, ta případ odložila. „Paní zemřela z chorobných příčin. Nešlo o podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedla policejní mluvčí Hana Štefflová.

Policie se vůbec nezabývala tím, že jí neléčili zánět močových cest, který se jí rozjel při první hospitalizaci. Řešila jen příčinu úmrtí při druhé hospitalizaci. Kdyby jí léčili zánět hned, nemusela skončit v nemocnici a umřít,“ míní Ivana.

V listu o prohlídce zemřelého (Blesk ho má k dispozici) je zaškrtnuto, že není požadována pitva. „Před smrtí matky mi lékař řekl, že patrně během noci zemře a nemocnice nebude žádat pitvu. Řekla jsem, že to teď řešit nebudu, ale zdůraznila jsem, že s tím nesouhlasím. Proč nemocnice pitvu nechtěla? Už to je podezřelé,“ tvrdí Ivana.

Nemocnice se k situaci odmítla vyjádřit. „K poskytnutí informací o konkrétní osobě potřebujeme souhlas daného pacienta nebo rodiny. FN Plzeň nemá souhlas s poskytováním informací od rodiny, proto nemůžeme zodpovědět dotazy,“ řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Fotogalerie
5 fotografií