Prvních 11 krabiček s tlačítkem pro vyslání nouzové zprávy umístí na podzim na frekventovaných křižovatkách cest, u cedulí s mapami, na takzvaných traumabodech. „Systém přijde na jednotky milionů korun,“ řekl náměstek hejtmana Ivo Grüner. Budou určené pro případy nehod, úrazů a hledání lidí, kteří se ztratí.

Podle Grünera je tam pohyb nebezpečný, pouze se o tom moc nemluví. „Opravdu se tam mohou lidé ztratit nebo tam zůstat se zlomenou nohou,“ uvedl. Příští pondělí budou krajští radní schvalovat smlouvu s firmou, která zpracuje studii za 150 tisíc Kč. „Pracuje se na tom. Teď se provádí technické šetření kvůli připojení k nám,“ řekl ředitel krajských hasičů František Pavlas.

Nelze přenášet hlas, ale jen krátkou textovou zprávu, která se vyšle po zmáčknutí tlačítka. „Na naše operační středisko dorazí informace, že je někdo na traumabodu v tísni,“ řekl. Hasiči kontaktují policii, která prověří, co se na místě děje.

Krabička s baterií, která je odolná proti vandalům, má minimální spotřebu a vydrží v terénu léta. Podle Pavlase bude systém hotový spíše před příští turistickou sezonou. Kraj také jedná s mobilními operátory kvůli pokrytí oblasti mobilním signálem, což se podle náměstka stane nejdříve za tři roky. „Na území není elektřina a CHKO nechce výškové stavby,“ uvedl Grüner. Pokrytí by stálo 150 milionů korun.

Argument, že v šumavském parku také není signál, není relevantní. „Tam jsou vyznačené cesty, po nichž se lidé pohybují. To je jiná situace než v Brdech, kde se může pohybovat kdokoliv kdekoliv,“ uvedl ředitel krajských hasičů  Pavlas.

Loni do Brd nepřijelo tolik turistů, kolik se čekalo. Chybí infrastruktura, parkoviště, odpočinková místa, značení. Letos tam byly dva menší požáry nízkého porostu, zřejmě od ohnišť. Nejbližší stanice profesionálních hasičů je v Rokycanech, v okolních obcích jsou dobrovolné jednotky, ale ne ve všech, protože dobrovolných hasičů ubývá.

VIDEO: Řízený požár v Brdech: V květnu 2016 hořelo v někdejším vojenském prostoru

Fotogalerie
14 fotografií