Hlavní scéna, která bude stejně jako v minulých letech na náměstí Republiky, nabídne hudební a divadelní představení, své umění předvedou i šermíři či zahraniční folklórní soubory.

Novinkou bude scéna U Ježíška, kde se odehraje rytířský jezdecký turnaj. „Vyroste zde dobový tábor a v sobotu si tu diváci užijí kromě turnaje i historickou bitvu. Právě zde budou koně a kočáry, které se zúčastní tradičního průvodu,“ uvedla ředitelka Nadace 700 let města Plzně Alena Kozáková.

Ten od Ježíška vyrazí v sobotu ve 14 hodin. „Historická část průvodu včetně císaře Rudolfa se u hlavní budovy Západočeského muzea spojí se zhruba pětistovkou účastníků Mezinárodního folklorního festivalu a společně pak projdou Kopeckého sady, Smetanovou ulicí až na náměstí Republiky,“ popsala Kozáková.

Novinkou budou ponožkové bitvy malých bojovníků v Proluce v Křižíkových sadech. „Dětem bude stačit pět párů starých čistých ponožek a elán. Pokud by někdo přišel bez ponožek, dostane je na místě. Je ale potřeba počítat se ztrátou munice,“ řekla Kozáková.

Nadšenci nepřijdou ani o tradiční Vejšlap plzeňských strašidel, který vyrazí v sobotu večer z náměstí Republiky. „Věříme, že i v letošním roce se opět sejdou tisíce strašidel, pohádkových bytostí a jiných masek. Všechna zaregistrovaná strašidla dostanou pamětní placku s logem akce,“ dodala Kozáková.

Akce s sebou přinese i výrazná dopravní omezení v centru města. „Vzhledem k mezinárodní situaci jsme v tomto roce povinni respektovat opatření PČR pro podobné akce, a proto jsme museli přistoupit k velmi výraznému omezení dopravy,“ vysvětlila Kozáková. Doporučila také všem, kteří se do centra vydají, aby raději zvolili MHD. Kompletní program najdete ZDE

Fotogalerie
5 fotografií