Nezvyklého tvaru kořene jasanu, který vypadá jako schoulená postavička, si všimla Monika Danková. Vyfotila ho a snímky pověsila na sociální síť s poznámkou: „Koukejte.“ Zřejmě v tu chvíli netušila, jaký ohlas s nimi vyvolá. Lidé v desítkách komentářů popustili uzdu fantazii a mnozí se vydali úkaz omrknout i v reálu.

Otesánek stejně jako Pinokio jsou pohádkoví dřevění panáčci. Prvního vyřezali ze samorostu v lese bezdětní manželé, kteří toužili po dítěti. Druhého, s dlouhým nosem, stařeček z polínka. Glum, kterého si také někteří tipují, je postava z Tolkienova Hobita a Pána prstenů. „Jak se dostal do Karviné,“ ptají se s nadsázkou.

Další pojmenovali kus dřeviny trčící nad zem jasanové miminko, velikonoční skřítek nebo karvinský Groot, což je malý komiksový stromový mimozemšťan ze Strážců galaxie.

„Pak, že skřítci neexistují. Zavolat na sociálku, že u stromu někdo pohodil dítě. Aby se nám z toho nestalo pietní místo, kam budou lidé nosit květiny nebo obětiny,“ vtipkují další Karviňáci.

Hlavně po něm nešlapat

Podle arboristy Ondřeje Drábka je kořenový úkaz krásný a zajímavý. „Tady je jasně vidět, proč se kořeny jasanu tlačí nad zem. Z jedné strany cesta z druhé chodník, takže nemůže kořenit hluboce. Stačí, když zaprší a kořeny se zvedají nahoru. Stromu to nevadí, pokud po nich lidé nešlapou,“ sdělil Drábek.

VIDEO: Nová budova v přístavu ve Veselí nad Moravou částečně ustoupila vzrostlému stromu.

Video
Video se připravuje ...

Nová budova v přístavu ve Veselí nad Moravou částečně ustoupila vzrostlému stromu. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
5 fotografií