„Na úpravy hřbitovů přispíváme městským obvodům pravidelně, letos ale rada města schválila největší částku v historii,“ uvedl primátorův náměstek Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu). Loni město vyčlenilo na rekonstrukce hřbitovů v obvodech 20 milionů korun a na úpravy Ústředního hřbitova ve Slezské Ostravě dalších osm milionů.

Například na hřbitově v Polance nad Odrou byly v posledních dvou letech vybudovány tři čtvrtiny nových chodníků, nyní je na řadě poslední etapa. „Předpokládané náklady činí 6,7 milionu korun, požadavek městského obvodu na letošní rok 2024 činí 5,3 milionu korun, což představuje 80 procent z celkových nákladů akce,“ uvedla Pokorná.

 

Z márnice kolumbárium

Obvod Krásné Pole má v plánu přeměnit bývalou márnici na kolumbárium s 96 novými místy. Odhadované náklady jsou 2,3 milionu korun, město by obvodu mělo přispět 1,8 milionu korun.

Mariánské Hory a Hulváky plánují kompletní rekonstrukci hřbitova. „Stavební práce zahrnují správní objekt, kolumbárium, hřbitovní zeď, altán, vsypové loučky, pěší komunikace, parkové a zahradní úpravy,“ podotkla Pokorná. Na práce za takřka devět milionů obvodu přispěje radnice více než pěti miliony.

Nové zázemí

Na Ústředním hřbitově ve Slezské Ostravě se bude stavět nová budova pro technické zázemí. Bude přistavěna ke správní budově a předpokládané náklady na stavbu jsou 15 milionů korun.

„Bude sloužit pro uskladnění zahradní techniky a mechanizace správce hřbitova a pro parkování užitkových vozidel městského obvodu. Dále zde vzniknou šatny pro zaměstnance správy hřbitova a krytá oplocená plocha pro skladování drobného materiálu pro údržbu," uvedla Pokorná.

VIDEO: Tajemný Malostranský hřbitov v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Ilustrační foto Věra Exnerová