„Zkoušela jsem oslovovat spoustu zubařů, zde i na Olomoucku, ale vždy mi bylo řečeno, že nepřijímají a že co do počtu zubařů, je obrovský podstav,“ řekla Patricie Kubcová.

Žena, která na bruntálském náměstí Míru provozuje malý krámek, musí jezdit 150 km do východních Čech za zubařem u Solnice, odkud pochází.

„Tam je ale čekací doba třeba tři měsíce, protože taky tam jsou registrovaná kvanta lidí z tamní fabriky,“ krčí rameny. Doufá proto, že ji v Bruntále vylosují mezi 1500 šťastlivců do ordinace nové zubařky.

Pomoc z Krnova

Pomocnou ruku Bruntálu podal jeho regionální „rival“. Na Okružní ulici otevírá svou ordinaci krnovské Sdružené zdravotnické zařízení (SZZ). „Mám radost, že naše nemocnice otevírá sedmou ordinaci v sedmém městě regionu. Podařilo se nám sehnat skvělou zubařku. Na vzhledu ordinace se osobně podílela,“ řekl ředitel Ladislav Václavec.

„Dříve jsem ordinovala v Brně, pak rok v Horním Benešově. Jsem nadšená, že jsem zpět v Bruntále, odkud pocházím a kde to miluji. Navíc v ordinaci, která má špičkové vybavení, jaké si místní lidé zaslouží,“ usmála se zubařka Tereza Bystřická (35).

Budou losovat dvakrát

Losování z téměř 5100 zájemců proběhne za účasti zástupců krnovské nemocnice, města Bruntál a právníka. Nejpozději na konci května bude jasno, kdo má nového zubaře. Lidé se to dozvědí přes sms, telefonicky pak budou zváni na zaregistrování a vstupní prohlídku.

Nevylosovaní ale nemusí hned zoufat. Za dveřmi naproti ordinace MDDr. Bystřické je další nová ordinace. O obsazení se zatím jedná. Šanci na zubaře tak dostane dalších 1500 lidí.

Trpělivost nutná

Nadšení vylosovaných předem krotí primář zubních ordinací SZZ Antonín Chudárek. „Šikovný zubař zaregistruje asi 500 lidí ročně. Mnozí lidé navíc neměli roky zubaře a po registraci s vstupní prohlídkou jsou zváni opakovaně na opravu chrupu. Proto prosíme pacienty o trpělivost,“ podotkl.

Špatné zprávy ovšem jdou od stávajících zubařů na Bruntálsku. Končí, odcházejí do důchodu. „Situace je i přes otevření nové ordinace nadále kritická,“ nechal se slyšet starosta Bruntálu Martin Henč.

VIDEO: Na registraci k zubaři v Ostravě se v září 2020 stále dlouhá fronta.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě stáli lidé hodiny v dlouhé frontě na registraci k novému zubaři... Michal Charbulák

Fotogalerie
4 fotografie