Rodiče v jeho dospívání stavěli dům a neměli peněz nazbyt. „Táta byl po infarktu, máma měla tři práce a já hledal přivýdělek, abychom přežili. Nenosil jsem ani svačiny do školy, prostě se šetřilo,“ popsal muž, který časem proměnil bídu v blahobyt.

První přivýdělek nalezl jako brigádník v e-shopu se s chirurgickou ocelí. Když mu bylo 20 let, platili mu za balení i rozesílání zásilek s ušlechtilým kovem 50 korun na hodinu. Práce se mu zalíbila natolik, že se rozhodl pro svůj vlastní kšeft.

„Přesně před sedmi lety jsem si upravil garáž u nás v domě na kancelář a rozjel podnikání. Bylo obtížné se v byznysu zpočátku orientovat. Prodělal jsem a byl jsem hned ze startu dvě stě tisíc ve ztrátě,“ dnes už se neblahé situaci směje Lukáš Sluka.

Vydělává s pokorou

Karta se během let ale naštěstí obrátila. Dnes zaměstnává deset lidí, v sezoně i třicet. Jeho obrat dosáhl 105 milionů za rok. „Peníze investuji do rozvoje firmy a kvality produkce. Žádné jachty, a ani domy u moře nekupuji. Vážím si toho, co jsem dokázal, že jsou i spokojení zákazníci, že vše vychází. Na chvíli jsem si na sebe dovolil dokonce být pyšný, pokora je ale pořád na prvním místě,“ dodal šikula, vystudovaný diplomat a marketér.

Prodejnu stříbra má v centru Ostravy, a expanduje i do Maďarska, Rumunska a Polska.

Specialita: stříbrný mech

„Největší zájem o šperky je okolo Vánoc, nebo při ukončení a zahájení školní docházky, k Valentýnu. Nejhůř se prodávalo v době kovidových zákazů či po vypuknutí vojenského konfliktu, to jsou lidé víc opatrní na investice,“ říká Lukáš Sluka.

Tým Lukáš Sluky prodává šperky v prodejně a po internetu do celého světa. „Největší raritou a dosti vyhledávanou je naše mechové sklo, toto opravdu letí. Vznikají kombinací přírodního kamene a tím nejkvalitnějším stříbrem,“ popsal Sluka.

Šperkařská firma zaměstnává lidi ze všech možných profesí. Bývalé „bachaře“ z věznice, pojišťováky či kadeřnice, účetní, muzejnice, středoškolská učitelka, Všichni se v Moje OLIVIE perfektně uplatnili.

Začal už ve školce

Vztah ke klenotům měl Lukáš Sluka už ve školce, i když se tehdy jednalo jen o „šmuky za korunu“, jak sám říká. „V živé paměti mám spolužačku, do které jsem se zamiloval ve školce, a už tehdy jsem jí dal z lásky prstýnek z pouti,“ směje se živnostník.

VIDEO: Zakladatelka Zásilkovny v Hráčích: O prodeji dobře rozjeté firmy, o svém angažmá v politice nebo o tom, proč by nemohla řídit Poštu.

Video
Video se připravuje ...

Zakladatelka Zásilkovny v Hráčích: O prodeji dobře rozjeté firmy, o svém angažmá v politice nebo o tom, proč by nemohla řídit Poštu hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica

Fotogalerie
14 fotografií