Nemohla na nohy, nemohla se pořádně nadechnout, nespala a špatně se jí leželo. Stav Danuše Trojákové ze Zubří se zhoršoval. Na churavé srdíčko jí nezabíraly léky, operace nepřipadala v úvahu. Zachránili ji až v Třinci díky nové a zcela ojedinělé technice.

„Jako první v Evropě jsem podstoupila zákrok, jímž mi do původní nefunkční srdeční chlopně voperovali umělou, která umožnila srdci cirkulaci krve. Jenom díky tomu chodím, spím, plánuji návštěvu vnoučat a vrátit se chci k turistice,“ říká Danuše Trojáková, již choroba omezovala v běžném životě čtyři roky.

Na sále strávila dvě hodiny. „Paní Danuše je první v Evropě, která má implantovanou chlopeň V-Dyne a ve světě je jen pár lidí v USA a Austrálii, kterým revoluční novinka zachránila zdraví i život,“ potvrdil vedoucí operatér Miroslav Hudec.

Video
Video se připravuje ...

Danuše Trojáková (76) jako první v Evropě podstoupila v Nemocnici Třinec-Podlesí operaci, při níž jí byla do nefunkční srdeční chloplně voperována nová. Karel Janeček

Za několik dnů podstoupí stejnou operaci chlopně v třinecké nemocnici další pacientka.

Čím je zákrok výjimečný?

Nová chlopeň V-Dyne plní funkci jako normální zdravá chlopeň a zabraňuje zpětnému toku krve, čímž zlepší celkovou funkci srdce a eliminuje ty příznaky, jakými pacienti nejvíce trpí: nespavost, neschopnost chůze, otoky nohou, špatné dýchání.

„Jde o zcela novou a převratnou léčebnou metodu. Doposud nebyla k dispozici chlopeň, kterou by šlo pomocí katetru implantovat do té původní. Náš zákrok byl proveden v rámci klinické studie. Je minimálně invazivní, což snižuje riziko pro pacienta a zkracuje dobu zotavení,“ říká operatér Hudec.

Fotogalerie
3 fotografie