Je to jeden z důvodů neplodnosti, na který se u vyšetření často nemyslí. Přitom jiný, než klasický tvar dělohy, mají podle specialistů na reprodukci v Česku stovky žen.

„Zhruba šest let jsme se s manželem Petrem (45) pokoušeli o miminko přirozenou cestou. Nedařilo se. Následovaly roky pokusů s umělým oplodněním. Jak náročné to bylo, si asi málokdo dokáže představit,“ líčí maminka Tereza.

Přiznává, že se ten čas, plný bezmoci, zoufalství a marného čekání, snaží z mysli vytěsnit. „Když chcete hypotéku, klidně si kvůli ní najdete tři práce a zaplatíte ji, ale dítě si nikde nekoupíte,“ dodala.

Velké díky manželovi

Na své trápení nebyla naštěstí sama. Podle paní Terezy okolí v těchto případech lituje jen ženy. Na muže zapomíná, přestože to mají stejně těžké a musí toho opravdu hodně vydržet.

„Petr ustál moje změny nálad kvůli nadmíře hormonů, které do mě cpali lékaři. Ač jsem byla protivná, nesnesitelná, nervově se hroutila, zůstal se mnou. Věřte, není to obvyklé, taková zátěž položí nejeden vztah,“ podotkla žena.

Paní Tereza dva roky před narozením Zorky podstoupila dvě náročné operace dělohy, aby dítě mohla po umělém oplodnění donosit. Nyní uvažuje i o druhém pokusu, protože má ještě jedno zamrazené vajíčko.

„Z úcty k životu bych si ho nedovolila vyhodit. Sice už nejsem nejmladší, ale zkusím Zorce přivést brášku nebo sestřičku,“ doplnila Lišková Šiřinová,“ která svůj příběh vypráví hlavně proto, že může pomoci jiným ženám odhalit příčinu neplodnosti. Vady dělohy jsou příčinou neplodnosti asi v pěti procentech případů.

Osvícení lékaři

„Můj příběh má šťastný konec jen díky vůli tří osvícených lékařů, které mi osud přihrál do cesty až ke konci mnohaletého martýria. Předtím to bylo jen o předepisování hormonů, bez jakýchkoliv vyšetření a inkasování statisíců za umělé oplodnění,“ popsala paní Tereza.

Vděčná je gynekologovi Petru Kovářovi z Hlučína, který odhalil její podivný tvar dělohy, lékařce Janě Daňkové Kučerové z ostravské kliniky Reprofit a lékaři Davidu Kuželovi z Porodnice U Apolináře v Praze. Ten jí operoval dělohu. „Nikomu se do toho nechtělo, protože jde o rizikový a náročný zákrok,“ poznamenala maminka.

Děloha jako brčko

Netradiční tvar dělohy může být příčinou neplodnosti, samovolných potratů nebo komplikovaného početí. „Děloha se skládá z děložního hrdla a děložního těla, které se podobá hrušce. V praxi jsem se však setkala nejen s děložní dutinou ve tvaru T, ale dokonce i s šířkou o velikosti pouhého brčka,“ vysvětlila gynekoložka Jana Daňková Kučerová.

VIDEO: Lékařka o potížích s početím a umělém oplodnění: Na co se připravit a kolik to stojí?

Video
Video se připravuje ...

Lékařka o potížích s početím a umělém oplodnění: Na co se připravit a kolik to stojí? Andrea Ulagová

Fotogalerie
7 fotografií