Na známce se směje Karel Loprais, šestinásobný vítěz automobilových závodů Rallye Dakar v kategorii kamionů, z vítězné tatrovky „Puma“. S tou závod vyhrál v roce 1988. Druhým motivem je celkový pohled na kamion. „Podobu jsme víckrát upravovali, ale jsem spokojená,“ usmála se vdova Danuše Lopraisová. „Je to krásná známka,“ dodal syn Leo.

Slavnostní křest se konal v Muzeu nákladních automobilů Tatra u vítězné Pumy z dakarského ročníku 1988. Plachtu z podobizny známky sňala s výtvarníkem Petrem Ptáčkem vdova Danuše, která na obraze pohladila tvář manžela. „Nedovedete si představit, jak moc mi chybí…“ řekla tiše.

Fronta na podpis

Aršík s Karlem Lopraisem, kterému se říkalo Monsieur Dakar, bylo možné zakoupit už od minulého týdne na pobočce České pošty v Kopřivnici. Zájemci si tedy mohli aršík předem zakoupit a nechat si ho na křtu podepsat autorem Petrem Ptáčkem. Mnoho lidí toho využilo a před stolem výtvarníka se utvořila mnohametrová fronta.

Společně s aršíkem vychází i dvě varianty obálky prvního dne vydání, tzv. FDC. Motivem první je scéna ze závodu odehrávající se v pouštním prostředí se závodním vozem Tatra a velbloudem v popředí, motiv druhé je podobný, ale bez velblouda.

Poštovní aršík s Karlem Lopraisem vyšel v nákladu 23 tisíc kusů a můžete ho sehnat na vybraných pobočkách České pošty nebo na jejím eshopu.

VIDEO: Medailonek Karel Loprais: 30. prosince 2021 zemřel Monsieur Dakar.

Video
Video se připravuje ...

Medailonek Karel Loprais: Zemřel Monsieur Dakar Videohub

Fotogalerie
8 fotografií