Mládě kriticky ohroženého lidoopa přivedla na svět stejná samice, která v zahradě porodila své první mládě v roce 2020. Pro zoo to tehdy byl první přírůstek po deseti letech čekání a šlo o první šimpanzí mládě narozené v moderním Pavilonu evoluce otevřeném v roce 2015.

Samice (19) je v Ostravě od roku 2016 a byla přivezena z německé Zoo Lipsko. Otcem mláděte je s největší pravděpodobností samec, kterého zahrada získala na podzim 2018 z italského Safariparku Ravenna.

Jedno mládě zemřelo

V Ostravě se v posledních čtyřech letech narodila čtyři mláďata šimpanzů, jedno z nich však samice, která již není součástí chovné skupiny, usmrtila nedlouho po narození. Desetičlennou šimpanzí skupinu nyní tvoří dva samci, pět dospělých samic a aktuálně také tři mláďata - jde o mládě narozené v roce 2020, mládě narozené loni v létě a nejnovější přírůstek.

Ošetřovatelé do odchovu nijak nezasahují, narození dalšího mláděte je ale pro zahradu velkým přínosem, protože posiluje interakci mezi členy šimpanzí skupiny.

Nejohroženější druh

Šimpanz hornoguinejský je nejohroženějším poddruhem šimpanze. Žije v lesnatých savanách a v deštných lesích západní Afriky, v několika zemích byl již vyhuben. V Červeném seznamu je veden v kategorii kriticky ohrožený. Podle odhadů žije v divoké populaci maximálně 65 tisíc jedinců.

VIDEO: V Ostravě se narodilo mládě šimpanze hornoguinejského v březnu 2020.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě se narodilo mládě šimpanze hornoguinejského Zoo Ostrava

Fotogalerie
4 fotografie