Poprvé vyděsil pavouk abnormální velikosti hosta v Centru volného času první den po svátcích v kuchyňce. Za pár dní uklízečku, která v hrůze volala na úřad a rozjela se velká pátrací akce.

„Přijal jsem skutečnost, že se nejedná o novoroční žert a že jsme v maléru,“ uvedl starosta obce Robert Borski.

Do akce se zapojilo 10 hasičů. Jelikož centrum využívá družina a jedna školní třída, maminky dostávají echo, že děti musí zůstat doma. Ruší se i všechny akce v budově. Uprchlík stále uniká.

Zoufalý úřad prosí o radu

„Na úřadě vytváříme amatérský „Krizový plán Tarantula“,“ uvedl dále Borski, kterému se ozval s nabídkou pomoci chovatel pavouků. Ten pak za soumraku chystá návnady, pastičky, umělé skrýše. Osminohý vetřelec nikde.

Po deseti dnech vede pavouk 2:0. Vedení obce prosí o radu zoo i další instituce. „Musíte ho prostě najít,“ zní odevšad. „Sklípkani existují stromoví, pozemní, mírně jedovatí, velmi jedovatí... Jejich chování se liší i podle pohlaví, hladu, stresu. Našeho skrytého nepřítele proto bereme se vší vážností,“ sdělil „spider team“ pracovnic úřadu.

Plašiče, sítě na motýly i kýble

V závěru poslední pátračky je v akci 15 lidí a arzenál v podobě ultrazvukového plašiče, sítě na motýly, dek, kýblů i fénu na baterky, protože pavouk nesnáší vítr a průvan. „Všichni hledají, plaší, fénují, rozebírají, překopávají…,“ líčil starosta. Marně. Pavouk s nimi hraje vysoký level na schovávanou a vítězí.

Obec zkouší ještě za pomoci místních využít termokamery a kamery s nočním snímáním či důmyslnější pasti se sarančaty. "Hlavní hrdina" se na scéně neobjeví, zato na ni nakonec vstoupí deratizátor a všichni doufají, že jeho role zafungovala.

Otrava při čištění zubů

Nejznámějšího pavouka Hrádku podle starosty už asi nikdo neuvidí. „Nejspíše uschl kdesi v úzkých útrobách centra. Věříme v to. Udělali jsme maximum,“ poznamenal.

Jed, který deratizátor použil, způsobí, že pavouk na sebe při pohybu „nalepí“ mikroskopické částečky jedu a následně si je nohama při čištění dostane do těla. Zjednodušeně – otráví se při čištění zubů.

„Budovu necháme pro jistotu do konce týdne uzavřenou. Poté provoz obnovíme. Mnoho dobrovolníků v nečekané pavoučí akci přiložilo ruku k dílu. Na úkor svého času, materiálu, pohodlí, financí. Vážíme si toho a děkujeme,“ dodal Borski.

Může dojít k amputaci

Sklípkanů existuje mnoho druhů. Jed v zubech některých druhů je srovnatelný se včelím bodnutím a zdravého člověka neohrozí. Jiné druhy mají naopak jed tak silný, že v některých případech může dojít k amputaci nebo k anafylaktickému šoku.

„Proto jsme si nemohli dovolit v žádném případě riskovat a situaci podcenit,“ vysvětlil starosta.

VIDEO: Marek Steiger o speciálních kurzech Zoo Praha, při kterých vás zbaví fobií ze zvířat.

Fotogalerie
13 fotografií