„Tři slunce v Jeseníkách se mi podařilo zachytit 4. prosince kolem 9. hodiny ranní. Odborně se tomuto zvláštnímu úkazu říká parhelium, spíše jej můžeme znát jako vedlejší slunce,“ řekl Štěpán Konopka. Doplnil, že anglicky se jevu říká sundog neboli sluneční pes.

Jde o jeden z nejvýraznějších a nejúžasnějších jevů spojených odrazem nebo lomem slunečního světla. „Efekt vzniká lomem slunečních paprsků vysoko v atmosféře, kde se vznáší ledové krystaly v podobě specifického tvaru destiček,“ uvedl Konopka, který je nadšencem pro přírodu.

Destičky se podle jeho slov nacházejí ve výšce 6 až 12 kilometrů v oblacích především typu cirrostratus. Jde o jemné obláčky, podobné závojům bílé barvy, přes které slunce prosvítá, tedy jej nezastiňují.

Je to i halo

Světelný kruh okolo Slunce se nazývá malé halo. „K malému halu z vnější strany přiléhají dvě světelné skvrny, které se objevují po bocích slunce skutečného a jsou podobné dalším sluncím,“ popisuje Konopka.

Na vnitřní straně mají dle něj skvrny - „paslunce“ načervenalou barvu, která směrem ven přechází do ztracena. Podobné jevy se vyskytují vzácně, pouze při východu nebo západu slunce. „Musí k tomu však nastat specifické podmínky,“ uvedl.

VIDEO: Jak vznikají nejničivější bouřky na území Česka?

Video
Video se připravuje ...

Jak vznikají nejničivější bouřky na území Česka? Videohub