Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polární záře v Česku! Byla vidět v různých částech republiky, objevit se může i další dny

Autor: simao, ČTK - 
5. listopadu 2023
22:14

V Česku v neděli po setmění byla na některých místech vidět polární záře. Na tento jev přitolm upozorňoval i Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na většině území ale panuje velká oblačnost, která pozorování znemožnila. Kromě malé oblačnosti je dle meteorologů nutný dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha. Podle astronoma Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě je možné, že se polární záře nad českým obzorem občas objeví do pátku 10. listopadu.

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný.

Podle astronoma Horálka je současná polární záře důsledkem přímého zásahu Země oblakem nabitých částic ze Slunce, který se uvolnil 3. listopadu dopoledne.

„Dnes před obědem dorazil k Zemi materiál z jedné ze slunečních erupcí. Aktuálně je zemské geomagnetické pole narušené a je naděje na spatření polární záře po setmění. Není vyloučené, že ještě dorazí k Zemi i další, pozdější erupce. V takovém případě by šance na spatření polární záře ještě výrazně vzrostla,“ uvedl ČHMÚ.

Máte vlastní foto aktuální polární záře a chtěli byste se jím pochlubit dalším čtenářům Blesku? Pošlete nám jej na tip@blesk.cz a přidejte vzkaz ohledně toho, kdy a kde jste polární záři pozorovali.

Pozorování kazí oblačnost

Počasí ale podle meteorologů pozorování moc nepřálo. Na většině území se totiž vyskytuje velká oblačnost. Větší šance na zmenšenou oblačnost byly na jihu Čech, na Vysočině a na jižní Moravě.

Ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku zachytil polární záři fotograf ČTK Václav Šálek.

Polární záře ve Velkých Bílovicích  na Břeclavsku (5.11.2023) Polární záře ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku (5.11.2023) | ČTK/Václav Šálek

V jihozápadních Čechách zachytil polární záři Vladislav Hosnedl, vyfotil ji v Chotěšově na Velharticku.

Polární záře v Chotěšově u Velhartic v jihozápadních Čechách (5.11.2023) Polární záře v Chotěšově u Velhartic v jihozápadních Čechách (5.11.2023) | Pro Blesk - Vladislav Hosnedl

Fotograf ČTK Luboš Pavlíček zachytil polární záři i při větší oblačnosti v Třešti na Jihlavsku.

Polární záře viditelná v Třešti na Jihlavsku (5.11.2023) Polární záře viditelná v Třešti na Jihlavsku (5.11.2023) | ČTK/Luboš Pavlíček

„Velice silná polární záře, jakou jsme nezažili už roky. Kdo by to byl čekal? Kdo máte jasnou oblohu, zkuste pozorovat nad severním obzorem. Viditelná je snadno pod tmavou oblohou i pouhým okem. Snímek z Trutnovska od Lukáše Rongeho,“ uvedl ČHMÚ v neděli večer na sociální síti X.

„Připomínáme, že se jedná o velmi dynamický a proměnlivý úkaz, který závisí zejména na okamžité polaritě slunečního větru. Proto záře nemusí být vidět a během minuty najednou velmi výrazně. Šance nicméně je i později během večera,“ napsali meteorologové.

Kde a kdy sledovat polární záři?

  • Sledovat polární záři je podle odborníků nejlepší z místa s otevřeným obzorem na sever, nejlépe na horách či jiných místech, kde je tmavá obloha.
  • V severských zemích jsou polární záře viditelné po celé obloze. V ČR se objevují nevysoko nad severním obzorem, takže si je nezkušený pozorovatel může splést se září vzdáleného města.
  • Polární záře se dnes dá podle astronoma Horálka rozeznat červenou a zelenou barvou. Jak dlouho budou nynější polární záře v Česku pozorovatelné, se nedá podle Horálka odhadnout.
  • „Vše závisí na vlastnostech slunečního větru, který k nám po tomto impaktu (dopadu tělesa) proudí. Vědci se ale domnívají, že zvýšená geomagnetická aktivita potrvá dokonce až do 10. listopadu, kdy se v občasných intervalech mohou objevit i další polární záře i nad českým a slovenským obzorem. Pravděpodobně budou viditelné jen fotograficky,“ uvedl Horálek.
  • Letos byla v Česku vidět polární záře v únoru a v dubnu, kdy byla na řadě míst výrazná a dobře viditelná i z velkých měst, i tehdy někde pozorování zhatily mraky. Záře tehdy byla nejen červená a zelená, ale měla i odstíny růžové a sahala až do zenitu, komentovala tehdy na webu tuto nevšední nebeskou podívanou Česká astronomická společnost.

Video  Polární záře nad Českem v dubnu 2023  - Amatérská meteorologická společnost/Dan Neumann
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 6. listopadu 2023 08:53 )

Dagmar Honsová včera na Nově omylem řekla, že nad Českem bude vidět svatozář.

Zobrazit celou diskusi