Podle spolupracovníka Ústavu fyziky a atmosféry AV ČR Martina Popka šlo o takzvaný halový úkaz, neboli odborně řečeno cirkumzenitální oblouk. Ten patří k jedněm z nejvýraznějších optických fenoménů.

„Vzniká, když se sluneční paprsky odrazí v krystalech ve tvaru destiček, podobně jako duha,“ upřesnil Popek. Ve většině případů se podle něj však objevuje velmi vysoko na obloze, proto si ho lidé ne vždycky všimnou. Málokterý je navíc natolik výrazný, aby bylo možné ho spatřit pouhým okem. Navíc může trvat jen několik minut.

Halový úkaz může podle odborníků vzniknout jen tehdy, když se Slunce nebo Měsíc nachází níže než asi 35 stupňů nad horizontem.

Modrý Měsíc

Nebe pro nás v noci z dneška na čtvrtek připravilo další nevšední podívanou – tzv. modrý Měsíc.

Označení nemá nic společného s barvou, ale odkazuje na anglické slovní spojení »once in a blue moon«, což ve volném překladu znamená »jednou za uherský rok«. Označení upozorňuje na fakt, že nastane druhý úplněk v jednom kalendářním měsíci, což není zcela obvyklé. Jedná se zároveň o největší úplněk v letošním roce.

Měsíc se nejvíce přiblíží Zemi už dnes v 17:52 hodin a to na vzdálenost 357 181 kilometrů. Podle astronomů bude nejzajímavější pozorovat východ měsíce okolo 19:30, záleží na místě pozorování.

VIDEO: Na co si dávat pozor a co bychom neměli dělat během úplňků v roce 2023?

Video
Video se připravuje ...

Na co si dávat pozor a co bychom neměli dělat během úplňků v roce 2023? Videohub

Fotogalerie
16 fotografií