Magický okamžik se podařilo zachytit reportérce televizní stanice Sky News Annelii Nielsenové. „Na obloze vedle Buckinghamského paláce se právě objevila duha,“ napsala a podělila se na twitteru o fotografii v předvečer dlouho očekávaného pohřbu zesnulé britské panovnice Alžběty II.

Přírodní fenomén přitom lidé obdivovali v den úmrtí královny. Mnozí ze zúčastněných se domnívali, že by duha mohla symbolizovat znamení dobrých zpráv. Místo toho ale přišlo oznámení o úmrtí královny.

Další lidé se tak domnívali, že Alžběta II. právě přešla „přes duhový most“. V té samé chvíli byla britská vlajka nad Buckinghamským palácem stažena na půl žerdi. Britská královna zemřela ve věku 96 let. Byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách.

Novým britským králem se stal nejstarší syn Alžběty II. princ Charles. „Dnes zůstane na Balmoralu a v pátek se vrátí do Londýna,“ informoval ve čtvrtek královský palác. Zdravotní stav Alžběty II. se v posledních desítkách hodin zhoršil, její lékaři ve čtvrtek dali najevo, že jsou jím znepokojeni.

Následně se za královnou na zámek Balmoral ve Skotsku sjeli členové britské královské rodiny. Ještě v úterý přitom královna plnila pracovní povinnosti při výměně na premiérském postu.

5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Zobrazit celý online

Video
Video se připravuje ...

Vnoučata královny drží stráž u rakve babičky Alžběty II. Reuters

Fotogalerie
62 fotografií