Vysazení stromů je součástí dlouhodobého projektu, který má připomenout 800 let od první písemné zmínky o městě. Osm století existence bude Opava slavit v příštím roce, stromy se už ale začaly sázet letos. „Stromy se stanou součástí celého cyklu akcí, koncertů a dalších aktivit nesoucích onu magickou osmistovku,“ uvedl Martin Kůs z tiskového odboru města.

Umístí do mapy

První dva už v týdnu zasadili primátor se svými náměstky u vstupu na novou lávku přes řeku Opavu v Městských sadech. Další budou sázet obyvatelé města, podnikatelé či kolektivy zaměstnanců firem, různých spolků nebo i důchodců.

„Zasazený strom bude možné registrovat na speciálním portálu, kde ho sázející umístí na konkrétní místo v mapě, vypíše jeho charakteristiku a jako důkaz o jeho existenci vloží rovněž fotodokumentaci. Následně k jeho vysazení a registraci dostane od města Opavy certifikát,“ uvedla k sázení stromů koordinátorka projektu Karin Kuo.

Sázení s věnováním

Sázející mohou svůj strom někomu věnovat. Například některé z osobností opavské minulosti či současnosti, příbuznému, potomku, události nebo čemukoli, co je s Opavou spojené. Strom musí být vysazen na soukromém pozemku na území Opavy nebo jejích městských částí. Stromy nelze vysadit například v parcích, Městských sadech či jiných veřejných prostorách. Může jít o strom listnatý či jehličnatý. Naopak túje, keře či živé ploty nebude možné registrovat.

VIDEO: Někdo pokácel strom Robina Hooda.

Video
Video se připravuje ...

Někdo pokácel strom Robina Hooda Reuters/EFE

Fotogalerie
3 fotografie