„Nikdy nic podobného nebylo na území Česka nalezeno. Pro pravěkou archeologii jde o nález století,“ řekl o šperku z doby bronzové (2000 až 700 př. n. l.) archeolog Stanislav Stuchlík. Podle něj jde takřka s jistotou o čelenku, kterou nosily v tehdejší společnosti vysoko postavené ženy.

Dodal, že podobný šperk, takřka „dvojče“, se našel v 80. letech minulého století v polských Krzanowicích, jen 20 kilometrů od Opavy. „Když jsem se dozvěděl, co s ním nálezce provedl, přešel mi mráz po zádech. Nález sice vyfotil, ale pak ho nechal roztavit,“ řekl s hořkým úsměvem.

Tenčí než papír

Oba šperky měly vyryty stejné kruhové ornamenty a našly se velmi blízko sebe, což naznačuje další možný objev. „Evidentně nejde o žádný dovoz z jiné části Evropy, ale jde o „domácí“ šperk. Mohla se na Opavsku nacházet dílna, která tyto šperky vyráběla,“ řekl analytik Matěj Kmošek.

Podle něj jde o unikátní řemeslnou práci. „Na krajích je tloušťka šperku čtvrt milimetru, ale uprostřed jen pět setin milimetrů, takže je tenčí než běžný kancelářský papír,“ řekl Kmošek.

Zlato užité k výrobě mohlo také být domácí, možná z Jeseníků. „To je ale předmětem dalšího bádání,“ uzavřel. Aby bylo zřejmé, jak šperk přesně vypadal, vyrobili experti po mikroskopickém zkoumání přesné repliky.

Anketa

Žije se líp v Ostravě nebo Opavě?

Ostrava
Opava

Pro nálezce půlmilion

Předběžně vyčíslenou hodnotu 5,6 milionu korun ještě probere a případně schválí zastupitelstvo Moravskoslezského kraje. Nálezci v takovém případě připadá 10 % z vyčíslené částky. Pokud bude schválena, může se těšit na zhruba 560 tisíc korun! „Z pochopitelných důvodů chce zůstat v anonymitě,“ řekl náměstek Lukáš Curylo.

Do konce týdne k vidění!

Šperk zkoumali odborníci z Akademie věd Brno. Dovezli ho k prezentaci výsledků bádání do Bruntálu, kde v místním muzeu zůstane do konce týdne. „Těch pět dnů si ho mohou lidé prohlédnout. Jsem šťastná, že zrovna u nás v malém městě,“ řekla ředitelka Ema Havelková s tím, že doporučuje pro očekávaný zájem rezervaci na čísle 554 717 949.

VIDEO: Starosta Ostravy-Hošťálkovic Jiří Jureček o nálezu valounu s rytinou mamuta a koně.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Ostravy-Hošťálkovic Jiří Jureček o nálezu valounu s rytinou mamuta a koně. Michal Charbulák

Fotogalerie
12 fotografií