Varhany hrály soudruhům v Paláci kultury v Praze, jemuž se říkalo Pakul, Moby Dick nebo Lidojem. Odtud se varhany dostaly zpět do kraje v roce 2000, když Palác kultury přestavovali na Kongresové centrum a do interiérů se jim už nástroj nehodil.

„Komunistická strana si objednala pro Sjezdový sál varhany z nejlepších tehdy dostupných materiálů i za devizy ze západního Německa. Jsou ty největší, které kdy vyrobila krnovská fabrika Rieger – Kloss. Hrály v obrovském sále pro více než 2 500 sedících špiček partaje,“ říká organolog Jiří Krátký.

S koncem sjezdů se varhany vrátily do Ostravy. Než církev nástroj získala, hrálo se na něj v Janáčkově filharmonii v Ostravě.

Dlouhá a důkladná renovace

Nyní je čeká náročná renovace. Součást katedrály Božského Spasitele v Ostravě budou až za tři roky, bude to stát 27,5 milionu. „Nový nástroj by ale stál 100 až 100 milionů,“ vysvětlil biskup ostravsko-opavský Martin David.

Nástroj se speciálně upraví pro prostory té největší z ostravských katedrál, bude mít 5 600 píšťal, 94 hudebních rejstříků a 6 manuálů?

Vyhlásili sbírku

Církev uhradí renovaci nástroje, odkoupeného za 3,5 milionu od Janáčkovy filharmonie v Ostravě ze svého jen částečně. Vyhlásila sbírku, v katedrále rozmístila kasičky a nabízí i adopci jednotlivých píšťal varhan. K mání i jsou píšťaly, které z nástroje vyřadili.

VIDEO: Vigilie neboli vidění

Video
Video se připravuje ...

Vigilie neboli vidění Videohub

Fotogalerie
19 fotografií