Nejen pro palivo, ale i pro kartony cigaret míří k severním sousedům kvanta českých aut. Trafikanti pohraničí to pociťují více než citelně. „Sešup začal loni v červnu. Držíme se zuby nehty, přežíváme. U mě klesly tržby až o polovinu,“ vylíčila Simona Boráková (48) z trafiky na ulici Pode zdí v Hlučíně.

„Pro krabičku cigaret si přijde už jen každý desátý. Stálí klienti, kteří kupovali kartony těch „lepších“ cigaret, už taky jezdí do Polska. S nimi klesl pokles nealko i alko nápojů, novin...Jediné, co nás drží, je současný trend elektronických cigaret, které aspoň částečně ztráty pokrývají,“ dodala vedoucí trafiky.

Skončilo 50 trafik

Problémy vnímá další hlučínský majitel trafiky Petr Zavrtal (47). „Já jsem na tom relativně dobře, ale to jen díky lokalitě, kde lidi mají peníze. Jsem ve vlastním, poblíž zavřela trafiku konkurence a zavedl jsem platby kartou. Jinak jsem mohl mít problémy taky,“ míní muž, který je v oboru už 30 let.

Situaci má dobře zmapovanou jeden z jeho obchodních partnerů. „Jezdí po celém pohraničí v rámci Moravskoslezského kraje a taky Jesenicko v rámci Olomouckého. Říkal, že od letošního ledna zavřelo už 50 trafik, dalších pět to brzy udělá. To, myslím, mluví za vše,“ uzavřel Petr Zavrtal.

Místo trafiky fast food

Na hlučínské Cihelní ulici si v nápadném modrém baráčku u supermarketu už nikdo noviny či cigarety nekoupí.  Mění se v rychlé občerstvení. Důvody? Kromě tržeb a úbytku klientely minimální marže na cigaretách, platby nájmu, pojištění, účetní.

„Pak zjistíte, že jste tam 10 hodin denně, žádná dovolená, nemocenská, dojíždíte autem a máte z toho jen pár tisíc,“ podotkl šéf jiné trafiky Petr Zavrtal.

Kuřáci míří za hranice

Tvrdá data kolem příhraničních trafik a prodeje cigaret přinesla společnost Dotykačka. „Ve zbytku republiky jsme u návštěvnosti zaznamenali 3% nárůst, v příhraničí o více než 13% pokles. Tržby z prodeje cigaret tam spadly o 18 %, počet prodaných cigaret spadl téměř o třetinu. Loni to bylo až 29%. Každá desátá cigareta vykouřená v Česku byla zakoupena v Polsku,“ řekl ředitel Petr Menclík.

Do polského rozpočtu na spotřební dani a DPH za cigarety odvedli Češi pět miliard korun. (zdroj: Dotykačka.cz)

VIDEO: Prouza o české drahotě i rozzuřených Polácích: Proč je u sousedů o tolik levněji?

Video
Video se připravuje ...

Prouza o české drahotě i rozzuřených Polácích: Proč je u sousedů o tolik levněji? 

Fotogalerie
8 fotografií