Nebohá žena šla loni v říjnu položit květiny na hrob svého manžela. Náhle ji kdosi chytil za kabelku. „Pusť to! Pusť to!“ křičel s přízvukem. Žena se nedala, chlap ji však při přetahované povalil a táhl 10 metrů po zemi. Lokty a kolena měla rozedřená. Kabelku muž zahodil opodál, nebyly v ní peníze.

Kriminalisté měli štěstí. „Jedna svědkyně poté, co muž sedl do auta, kterým přijel, auto vyfotila. Sdělila i registrační značku,“ popsal kriminalista Radim Bena. Policisté prošli kamerové záznamy, na jednom auto spatřili. Lidí v něm ale bylo víc…

Zneužili postižené

Chlap patřil do čtyřčlenné rumunské bandy, dvou párů, která loni v různých městech, včetně Ostravy, předstírala, že shání peníze pro Svaz neslyšících a nedoslýchavých a sami jsou neslyšící. Měli falešnou průkazku. Škodili téměř po celé Evropě. Vypátrat lupiče pomáhal Interpol.

Po loupeži muž i s gangem prchl do Rumunska. Tam však byl dopaden a letecky dopraven do Česka. Nyní sedí v ostravské vazbě a hrozí mu až 10 let vězení.

Žili si nad poměry

Šejdíři, včetně agresivního mladíka, nikdy nepracovali. Podvody jim slušně vynášely. Bydleli v luxusních hotelech, jedli v drahých restauracích. Působili ve Francii, Německu, Belgii, Švýcarsku, Polsku i Česku. Leckde byli soudně trestáni, vyvázli však jen s podmínkou či prospěšnými pracemi.

Svaz neslyšících a nedoslýchavých varoval lidi a vyzval poškozené, ať se ozvou policii. Jenže nikdo nic neoznámil. Zřejmě ze studu, že lidé tak hloupě naletěli. „Proto jsme u nás vyšetřovali pouze onu loupež na seniorce,“ vysvětlil kriminalista Radim Bena.

VIDEO: Policie obvinila dvaatřicetiletého muže, který podle ní na začátku července 2023 u zastávky Invalidovna v Praze 8 přepadl s krátkou střelnou zbraní jiného muže.

Video
Video se připravuje ...

Policie obvinila dvaatřicetiletého muže, který podle ní na začátku července 2023 u zastávky Invalidovna v Praze 8 přepadl s krátkou střelnou zbraní jiného muže. Policie České republiky

Fotogalerie
5 fotografií