„Spatřil jsem mladíka, který stál na zastávce. Během chvilky se mu udělalo špatně, začal kolabovat,“ popsal Michal Kacíř, který byl tou dobou s kolegou Janem Šrůtkou na obchůzce po ulici Místecké.

„Vypadalo to, že má zástavu srdce. Prováděli jsme nepřímou masáž až do příjezdu zdravotníků, které jsem zavolal,“ pokračoval strážník.

Mladík díky zásahu hlídky a poté záchranářů přežil. „Je to hezký pocit zachránit člověka, který má většinu života ještě před sebou,“ usmál se na závěr Michal Kacíř.

 

Křičela o pomoc

V květnu pak zasahoval Miloslav Kaláb, který uslyšel volání o pomoc ženy (62) v Havanské ulici. „V domě byl cítit kouř. Z bytových dveří se pak doslova valil. Hořela kuchyň po zkratu v digestoři. Paní jsem pomohl ven, pak jsem běžel naproti do zdravotního střediska pro hasičský přístroj,“ popsal.

Kalábovi se samotnému podařilo byt uhasit, zabránil tak včas případnému šíření požáru v celém domě. Vděčnou paní pak strážník ještě dvakrát přímo na ulici potkal. „Děkovala mi, říkala, že stále dává kuchyň do pořádku. Ona sama už je, dá se říci, v pohodě. Je to dobrý pocit,“ uzavřel Miloslav Kaláb.

Oba strážníci byli ve středu oceněni primátorem Ostravy Janem Dohnalem. Stužkou za záchranu života z jeho rukou obdržel Michal Kacíř a Stužku za statečnost dostal Miloslav Kaláb. Jan Šrůtka, parťák Michala Kacíře, se omluvil pro nemoc. Akt proběhl v rámci jubilejního 100. slavnostního slibu nových městských policistů. Týkal se 19 nováčků. Stužku za záchranu života i Stužku za statečnost uděluje Ostrava už od roku 2005.

VIDEO: Policisté zachránili život muži, který zkolaboval v parku.

Video
Video se připravuje ...

Policisté zachránili život muži, který zkolaboval v parku policie ČR

Fotogalerie
5 fotografií