„To si takhle jdete z Velké Čantoryje, a co nepotkáte? Fatamorgána? Ne, ono to tam opravdu stojí před vámi,“ uvedla paní Marie. Tu a jejího psa emu hnědý, druhý největší druh pštrosa původem z Austrálie, nejdříve naháněl okolo stolu na odpočívadle.

„Vysvětlovala jsem mu, že máme hlad, že prší a my musíme pokračovat dál,“ dodala. Ptáka se jí podařilo předběhnout, jenže ten šel pak přes 10 minut za nimi.

Šermovala hůlkama

Na videu, které turistka Marie natočila, je vidět, jak za ní emu ve vzdálenosti asi dva tři metry pochoduje lesní cestou. Ona mezitím couvá a šermuje před sebou trekovými holemi, aby ho zahnala. Štěkáním jí pomáhá větší kříženec.

Video
Video se připravuje ...

U Bystřice na Třinecku se v lesích pod Beskydami pohybuje emu hnědý. FB

Další lidé obřího opeřence spatřili, jak se například prochází v místní lokalitě Loučka, dřevorubci na okraji lesa. „Zatím mi nikdo nic nehlásil, takže ani nevím, že tady máme exotického tvora,“ řekl starosta Bystřice Roman Wróbel.

Neutíkejte!

Emu hnědý dosahuje výšky až dva metry. Kopnutím bez potíží zlomí 10 cm tlustou kulatinu. Jinak jsou stejně nebezpeční jako býci, když se naštvou. „Jsem u nich v ohradě vždycky opatrný a neměním barvu oblečení. Zvykli si na modré montérky. Jak by se zachovali ve volné přírodě face to face člověku, netuším," uvedl Jan Březina z Opavy, který si pořídil tři pštrosy.

Ornitoložka Věra Přibylová radí rozhodně neprchat. „Jakmile začnete utíkat, každé zvíře, tedy i pštros, vás začne automaticky honit. Lze se zastavit, zvednout ruce, batoh, abyste byli větší, a jít pomalu proti němu, velmi pravděpodobně nakonec uteče," dodala. Ve volné přírodě nyní pták v pohodě přežije. Živí se plody, semeny a květy.

Fotogalerie
9 fotografií