Jeho sakura zdobí dvůr. „Pamatuji, když jsem odmaturoval, maminka mě vezla na letiště, a druhý den už jsem hrál v Paříži, tři zápasy jsem vyhrál,“ zavzpomínal Ivan Lendl.

Ve škole navštívil i svou někdejší třídu. „Já sedával většinou kdesi ukrytý v zadních lavicích. Nenáviděl jsem chemii,“ svěřil se ve třídě studentům.

Uvítal ho nejen ředitel školy, ale i jeho tehdejší třídní učitel Stanislav Tichý. „Vstával ve čtyři ráno, aby mohl trénovat a zvládat také školu. Kdyby věnoval stejně času škole jako sportu, byl by premiantem,“ uvedl pedagog.

Práce a talent

Právě na to Ivan Lendl při své návštěvě poukázal. „Když trénuji mládež, vždycky jim vysvětluji, že tvrdá práce provází talent vždy, že talent samotný není všespasitelný. Je třeba poctivě pracovat,“ uvedl tenista.

Video
Video se připravuje ...

Legenda českého tenisu Ivan Lendl (63) navštívil ostravské gymnázium v Matiční ulici, kde v rode 1979 maturoval.  Video Blesk – Karel Janeček

Ve škole vzbudil mezi žáky obrovský rozruch, rád se se zájemci vyfotil, došlo i na podepisování. Na ulici na něj čekali obdivovatelé z Ostravy a okolí. „Vrátil jsem se do mládí, do toho roku 1979, k maturitě. Jsem rád,“ uvedl sportovec.

Vášnivý sběratel Muchy

Ivan Lendl celý život sbírá obrazy českého malíře Alfonse Muchy. Vlastní jeho 116 plakátů, přičemž mu chybí pouze tři. Dva vystavují v muzeích, jeden je nezvěstný.

Ivan Lendl se narodil 7. března v Ostravě. Tennis magazine jej vyhlásil jedním z deseti nejúspěšnějších tenistů, na pozici světové tenisové jedničky setrval celkem 270 týdnů. Jen ve dvouhře je několikanásobným vítězem Australian Open, French Open a US Open. V roce 1989 se oženil s Američankou Samanthou Frankelovou. Spolu mají pět dcer, od roku 1992 má americké občanství.

Fotogalerie
20 fotografií