Snažil se je utrhnout, jenže místo toho padal sedm metrů dolů. Verdikt: rozdrcený obratel a poškozená mícha. Ale jak už to u lidí s outdoorovou duší bývá, nějaký handicap je hned tak nerozhodí. Pan Jiří na vozíku dlouho neposeděl a na konci dubna vyrazil na 2 440 km dlouhou štaci.

„Řekl jsem si, že když mi zdraví nedovolí objet zeměkouli, tak to zkusím aspoň po hranicích Česka,“ svěřil se o víkendu, kdy měl za sebou okolo 500 km. Nad plánem cesty strávil měsíce a rozdělil ji do 33 etap na 40 dní.

Kamarádi se složili

Jiří Vozda, profesí geodet, ještě před dvěma lety závodil na běžkách a ujel za 24 hodin přes 200 km. Na sportovní tříkolku se mu po úraze na složili kamarádi během dvou dní!

Model má odpružené nejen zadní kolo, ale i přední nápravu, což oceňuje hlavně na lesních cestách. „Dostal mě zpátky ke sportu, do kopců a do hor,“ řekl potěšeně.

Důležitý byl terén

„Složité bylo vybrat terén, který zvládnu, zapasovat tam zajímavosti, které chci vidět a taky, abych se pokaždé večer dostal do civilizace a mohl dobít baterky,“ popsal muž.

Právě dobíjení baterek panu Jiřímu přihrálo na cestě spoustu milých okamžiků. Zastaví u domku, poprosí, zda by mu je dali na nabíječku, a když se majitelé dozvědí, že chce nocovat ve stanu kousek opodál, často ho pozvou na noc domů nebo do zahradního altánku.

„Na cestě vidím mnoho zajímavostí, avšak přátelská setkání s lidmi to všechno přebijí. Někdy stačí i to, že mi mávají nebo se ke mně na kole chvíli přidají,“ podotkl invalida, který už musel zdolat i silně blátivý terén, strom přes cestu či poradit si s převrácenou tříkolkou. Naštěstí kousek a pomalu ujde s pomocí berlí, což považuje za velkou výhru.

VIDEO: Tereza Jakschová: Běhám s protézou kvůli těžišti, o handicapu skoro nevím.

Video
Video se připravuje ...

Tereza Jakschová: Běhám s protézou kvůli těžišti, o handicapu skoro nevím 

Fotogalerie
15 fotografií