„Projekt je koncipován na dva a půl roku. V první fázi zakoupíme nemovitost, na kterou máme podepsanou rezervační smlouvu. Dalším krokem je samotná realizace stavby,“ uvedl ředitel rodinné společnosti Rybka Building David Rybka.

Projekt má podle něj silnou podporu ze strany radnice a město už na záměr vydalo stavební povolení. Stav areálu v Mongolské ulici v porubském pátém obvodě velmi vadí i místním obyvatelům. Komplex Marica dlouhá léta chátrá a stahují se tam bezdomovci.

Kromě 51 bytů tam má vzniknout i šest nebytových prostor pro komerční účely, 32 garážových stání a parkoviště pro dalších 22 vozidel.

Vybírají peníze

Kromě vlastních zdrojů použije Rybka Building na koupi nemovitosti i peníze získané na crowdfundingové platformě Fingood.

„První tranši (část) v objemu 16 milionů korun jsme vyprodali během několika hodin. Nyní je možné proinvestovat dalších více než 17 milionů s ročním výnosem 12 procent a tříletou splatností,“ uvedl spolumajitel Fingoodu Vít Endler.

Rybka už využil crowdfundingu při financování několika developerských projektů v Moravskoslezském kraji. Profinancoval projekty v objemu přes 100 milionů korun. „Je to win-win způsob (profitují všichni – pozn. red.) financování. Investorům zaručuje zajímavý výnos a nám dává možnost rychle dokončit naše stavby a postupně růst,“ uvedl Rybka.

Co je crowdfunding?

Je to skupinové financování, při kterém větší počet jednotlivců přispívá menším obnosem k cílové částce požadované pro realizaci předmětu financování.

VIDEO: Stavební veletrh v Brně představil, jak se dá bydlet na malé ploše.

Video
Video se připravuje ...

Stavební veletrh v Brně představil, jak se dá bydlet na malé ploše. Hynek Zdeněk